Desetine hiljada iračkih hrišćana još uvek žive u strahu

Podelite:

Desetine hiljada iračkih hrišćana koji su napustili svoje domove u dolini Ninive u severnom Iraku i dalje žive u izbegličkim kampovima, i mnogi od njih su uplašeni da se vrate u svoja rodna mesta, kaže sekretar za međuhrišćanske odnose Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske Patrijaršije jerođakon Stefan (Igumnov) na nedavnoj pres konferenciji Russia Today.

Predstavnik Ruske Crkve posetio je Irak krajem marta, gde se sastao sa vlastima iračke države kao i kurdske autonomne oblasti, kao i sa predstavnicima raznih verskih pokreta. Mnoga pitanja koja se tiču humanitarnih projekata razmatrana su na ovim sastancima, rekao je otac Stefan.

„U pitanju su desetine hiljada koji su napustili svoja naselja u Ninivskoj dolini. Stanje je otežano i činjenicomšto ovaj region Iraka kontroliše i vlada iz Bagdada i Kurdska autonomna oblast. Ako Mosul, centar ove oblasti, kontroliše vlada, onda samu Dolinu, koja je ustvari severno odatle, kontrolišu Kurdi. Veoma je teška i složena situacija ovde. Često se ne zna ko je nadležan za bezbednost i ko kontroliše ovo ili ono naselje,” objasnio je jerođakon.

On je primetio da nekoliko dobrotvornih organizacija pomažu verske manjine u Iraku, ali puno izbeglica se i dalje boji za svoj život.

Patrijarsi Antiohije sastali se u Damasku

Njegova Svetost (dohalkidonski) patrijarh antiohijski Mor Ignjatije Jefrem II posetio je Njegovo Blaženstvo patrijarha antiohijskog Jovana H u grčkoj Pravoslavnoj Patrijaršiji u Damasku.

Tokom njihovog sastanka Njegova Svetost je čestitao vaskršnje praznike Njegovom Blaženstvu, a u nastavku su razgovarali o pojedinim crkvenim pitanjima.

U pratnji Njegove Svetosti bili su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mor Timotej Mata Al-Huri, patrijaršijski vikar Patrijaršijske Arhiepiskopije Damaska, o. Raban Josif Bali, Patrijarhov sekretar i direktor pres službe, i đakon Imad Sirjani.

Sastanku su prisustvovali Njihova Preosveštenstva Patrijarhovi vikarni arhijereji Musa El-Huri i Luka El-Huri.

 

 

SPC

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here