Ђуровић: Још нешто о Петровском посту као одговор нa коментаре на сајту Видовдан!

Поделите:

Не знам да ли Видовдан као циљну групу има људе који нису стекли употребу разума. – Први део аргументације о смислу и бесмисленост овог поста је везан за Пасхални пост и период до Духова. Но, то је компликовано овима објаснити.

Свештеник Зоран Ђуровић: Зашто не треба постити петропавловски пост?

2) Рекао сам да сам за Павлов предлог да тај пост траје 7 дана, на шта Милан Јовић, који је очигледно доживео декомпензацију, у делиријуму пише: „Најпре, није тачно да је патријарх Павле дао предлог да се овај пост сведе на 7 дана. Патријарх Павле је рекао другачије: „С обзиром да су још у XII веку постови Божић ни и Апостолски били краћи… Божићњег поста… а да никаква општеобавезна одлука Цркве о томе није донесена, уколико се то питање постави, мислим да би наша Црква могла да пристане… Божићни пост траје две недеље, а Петров једну“. Колико ја знам, недеља обухвата 7 дана.
3) Онда се јавља Дон, са својим булажњењима: „увести прво овако на мала врата у свест народа ове светогрдне идеје које нападају и руше устројство и поредак Православне Цркве зарад стварања Нове уједињене религије. А да не говоримо да се објављивањем овог душегубног отрова,постаје саучесник у борби против устројства ,поретка и традиције Цркве дефинисане Духом Светим кроз Свете Оце на Светим Васељенским Саборима“. – Да је Дон прочитао Павла, видео би да 3 поста нису канонски уређена („а да никаква општеобавезна одлука Цркве о томе није донесена“). По Павлу, ми немамо „општеобавезујућу одлуку“, што паметно говори, јер ови постови нису канонски. Канонима су уређени Васкршњи пост и среда и петак.
4) Српска делегација на Криту је дошла са конструктивним предлогом, али се о посту није расправљало (питања су била унапред решена, па је било узми или остави). Представници СПЦ су потписали неке одлуке, не и све. Сабор није свеправославан, јер нису учествовале неке патријаршије. Ако оне накнадно потпишу одлуке, онда се може звати свеправославним. А очигледно је, како написах о. Љуби, да нам Бог неда да направимо свеправославни сабор јер ту мора да буде и Римска Патријаршија. Жао ми је за вас који имате другачије идеје, али са Господом се не може прети.

Зоран Ђуровић

Поделите:

10 Коментари

 1. Pa posti koliko oces, sta po portalima bulaznis o stvarima koje crkva resava na vaseljenskim saborima. Mi to kazemo “videla zaba gde se konji potkivaju…”. Mislim, u redu je da ima ikavog smisla, da moze ista da se menja. I druga stvar – POSLUSANJE! Apostol Pavle je posle Apostolskog sabora bio spreman na molbu Petra, Jakova i Jovana da prinese zrtvu a sam je smatrao da je posle Hrista zrtvoprinosenje besmisleno, i jeste. Kako to da pristaje na to – pre hapsenje u Jwruslimu. A ti…pa zna to, ne tako iseckano, skoro svaki dublje verujuci koji cita. Ali koja je poenta na Vidovdanu o tome pricati. Cekaj novi Sabor “veliki” ili neveliki pa pokreni pitanje…ako si pop, bolje ti je obilazi parohijane, a duzinu postova Su i CE odredjivati malo vece kuke od tebe. Gledaj da ti narod ne umire neispovedjen i nepricescen a posti kolko oces, mi cemo koliko je Crkva propisala…

  • Poenta: Sv. Pavle prakticno ukida obrezanje i zrvoprinosenje, a posle Sabora gde je izvojevao tu pobedu pristaje na molbu brace, da se Jevreni ne bi sablaznili o njega, pristaje da prinese zrtvu!? A ti pop, i sad o skracivanju posta. Pusti to nek resavaju oni koji su hirotonisani za to.

   • 2% Srba ide u hramove a 90% popova zavrsilo master…od silnog znanje propade narod. Lakse je davati ispite po Bolonji nego nositi muku sa narodom i preobrazavati ga i spasavati. Oprosti, uz postovanje Cinu i Postu, suplji populizam sa tvoje strane i nosta drugo. Pametni pop popuje.

    • Da…neki dan na hirotoniji Vladika Stefan izrekao besedu od 5 minuta bez ikavih citata, prostu, cistu ko sunce, i onakvi su sutra spreni da daju zivot za veru i narod. I sad sagoreva i ne exponira se. Znamo, imamo pametne popve, doooobro, idite na PBF kacite titule ali radite prvo ono na sta vas Sluzba poziva i OBAVEZUJE. Internet popovi su doveli protestante onde gde su. U NAROD oce, citaj poslanije Sv. Jakova novoprslavljenog, desnu ruku Vladike Nikolaja i ne brigaj….nece niko svisnuti od mLogog poscenja, pa eto, ako ti ne umanjis propadosmo.

 2. Е свашта.
  Прво: По ком основу Ђуровић држи “предавања” нама у СПЦ о посту, када је он клирик Цариградске патријаршије? Нека он то лепо пише патријарху Вартоломеју. Дакле, питање за Ђуровића: да ли је своје мишљење изнео негде у оквиру своје матичне Помесне Цркве, или је поставио (и по ком основу) проповедаоницу у СПЦ, којој канонски не припада?
  Али ту сад настаје за Ђуровића мали проблем. Цариградска патријаршије је председавала на Критском сабору и оно што је Критски сабор рекао о посту, јесте и став његове патријаршије. А требало би да буде и његов, Ђуровићев. Ако није, нека сам себи одговори зашто је непослушан својој Помесној Цркви.
  Иначе, Критски сабор о посту каже ово:

  “Као брижна мајка, Православна Црква је одредила оно што је корисно за спасење људи и успоставила је свете периоде поста као богодаровану заштиту новог живота у Христу против сваког непријатељског напада. Следећи пример Светих отаца, Црква чува данас, као и у прошлости, свете апостолскe уредбе, каноне светих Сабора и свештена Предања, увек предлажући верницима свете постове као савршен аскетски пут који води духовном усавршавању и спасењу и проглашавајући неопходним држање свих постова током целе године: наиме, пост Ускршњи, пост средом и петком, који су засведочени у светим канонима, као и постове Рођења Христовог, Светих Апостола и Успења Богородичиног; постоје, такође, и једнодневни постови на празнике Воздвижења Часног Крста, уочи Богојављења и на дан Усековања св. Јована Крститеља, као и постови установљени због пасторских разлога или по жеља верника.”
  https://www.holycouncil.org/official-documents/-/asset_publisher/VA0WE2pZ4Y0I/content/fasting?_101_INSTANCE_VA0WE2pZ4Y0I_languageId=en_US

  Дакле, да истакнем:
  «…Следећи пример Светих отаца, Црква чува данас, као и у прошлости… проглашавајући неопходним држање свих постова током целе године»
  Али, наравно, Ђуровић је изнад Критског сабора (ма какав статус том сабору приписали), Ђуровић сматра да је он мера православља.

  Што се тиче патријарха Павла. Он је рекао ово:
  “… уколико се то питање постави (на Сабору – М.Ј.) мислим да би наша Црква могла да пристане, као на најнижу границу, да Божићни пост траје две недеље, а Петров једну”.
  Кад се каже “најнижа граница”, то значи не може испод тога, али може изнад. А то значи да је патријарх Павле оставио могућност да се на сабору одлучи да тај Божићни пост буде нпр. три недеље, а Петровски две. То је ноторна логика, Ђуровићу. Патријарх Павле није био искључив по том питању, и није наметао своје мишљење као коначно решење. Он се смирио пред будућом одлуком сабора. А на Сабору се то питање није ни покретало. Писати и поучавати занемарујући став Сабора, који је сабрао скоро све Помесне Православне Цркве, сведочи о великој умишљености Ђуровића.

  Као што и његово изражавање – вређање и омаловажавање опонената – сведочи о неваспитању, у најмању руку. Али то се да научити и исправити. Никад није касно почети радити на себи.

  Што се тиче питања да ли је нешто прописано канонима: ако нешто није канонима прописано, не значи да се не мора поштовати у Цркви. Канонима није предвиђено како се служи, ни које су богослужбене књиге и још много тога. Па је то ипак практично једнообразно на нивоу целог православља. Нико не смишља своју Литургију нити користи неке своје богослужбене књиге. Постоји у Цркви и свештено Предање, и управо на њему и Критски сабор (опет – ма какав ауторитет му неко признавао) заснива свој став да је неопходно држање сва четири поста. Дакле, није обавезно по канонима, али ипак јесте обавезно. Јер Црква нису само канони.

  Што се тиче става о “Римској патријаршије”, то је на нивоу лошег вица. Било би мало смешно да није много тужно.

  Ред би био да Ђуровић схвати да филм који је он режирао и у којем је он најпаметнији, најобразованији, највећи теолог…да тај филм није нигде на репертоару осим у његовом кућном биоскопу.

  • Eeee, brate dragi, pa zar toliki trud da ulozis i vreme gubis radi popa koji vise voli da pametuje po portalime nego da spasava duse pastve koja mu je poverena? Cinjenica da po internetu zvlja o temi koja je skakljiva i za vaseljenski sabor govori sama za sebe – pope mani se corava poisla! DRUUGA je stvar sta je i kako je, a druga kako bi mozda trebalo biti. Nije nepoznato da postoje mnogene ne bas, kazimo, harmonicne stvari koji su se desile kroz istoriju Crkve. Vladika Atanasije je dokazao sa tri toma o navlacenju zavese, ALI to ne znaci da se nece navlacatiti. I ne znaci da se narod pricescuje “na kasicicu” (retko) gde se navlaci zavesa – eno u Vaznesenjskoj u BG svaki dan se sluzi Liturgija i narod se pricescuje a navlaci se zavese. Dakle, nista gore nego kad neko ko bi trebao da seoskim babama “drzi svecu”, gleda da ne umru neispovedjene, nepokajane, nepricescene, ustvari pocne da glumi Florovskog. Klasicni, goprdi populizam!!!! Rasko Jovic je profesor, mirjanin (dakle em je u prosveti, em nema pastvu) pa uopste ne pretenduje da pametuje tako mnogo. Lepo kad ga pozovu iznese mnoge devijacije koje su usle u Crkvu tokom istorije vezane za post. Ko da je to otkrivanje tople vode prvi put, da Crkva nije uvek odgovorila izazovima, da je u nekim stvarima ostala konzervativna – ALI, Bogu hvala, ne u sustinskim. I tako nadje se NADum, pa pocne da secka zabu. A nit mu je sluzba to, nit ga ko zasto pita. Nije ni hriscanski ni svestenicki pogotovo, tako pretenciozno potezati stvari koje treba da resava vaseljenski sabor. Kakva DRSKOST! Gorda drskost! Svi bi voljeli manje postiti, i postovi ce biti tema nekog buduceg sabora…ali ovako na ЖЊ portalu neki ЖЊ pop umesto da menja sebe i svoju pastvu piskara iz udobne fotelje – nema preca posla, sluzba mu dosadna – i dokazuje vecini poznato, i oce da menja teskoizmenjivo. Drskost, a i glupost…jer pretendvati da budes neko, a zapostavljati svetu sluzbu podarenu je makar glupost, ako ne i vise….mislim stvarno…pa mora Srbin, mora…pope, idi vodi racuna o svojpj pastvi, mani se corava posla.

 3. @Maljo
  Нисам ја џабе рекао да не користите мозак, мада се шплашим да немате шта ни користити.
  Постови су канонски уређени Црквом и то су: среда и петак и Четрдесетница. Дакле, зна се шта је прописано. Ако се пак пост прописује канонски, остаје закључак да су ови други постови неканонски, и да се стихијски држе у Цркви. Крит није издао каноне о посту, него је, по речима СПЦ делегације, то оставио свакој цркви да сама уреди за себе. Знам да сте ви паметнији од ове делегације…
  – Једно од лупања је било око дужине косе или браде. И ту влада хаос. Из канона Трулског сабора знамо да су монаси носили кратку косу. Само је било допуштено пустињацима да носе дугу. Ја кршим тај канон зато што моја жена воли дужу косу, а кршим га зато што је и у овој области хаос. Никад ми мој митрополит није приговорио на то, као ни на повремено бријање браде, јер имам алергију.
  – На велику жалост паса који су ме пријавили Цариграду, нисам добио никакву забрану да пишем по српским порталима нити да објављујем студије. Разумели су са ким имају посла.
  – Што се тиче мог пастирског деловања, о томе ће детаљно други писати. Овде сам из мртвих извадио палермитанску заједницу (све Италијани који су прешли у православље), тако да путујем 1-2 месечно код њих (немају више новца да би плаћали пут, али ће се и то променити), иако су ми пси више пута гледали да ми то онемогуће. Артемити су хтели тамо да мисионаре, па сам их на фејсу разобличио, талибани су пак лајали како сам паписта и неразумни екумениста, али су сва та искушења прошла и ова заједница је сада складно руковођена од моје маленкости. Интересантно да је у томе помогао и Митр. Амфилохије, и дао ми моралну подршку да ове водим, а мој Митр. Генадије и јуридичку.
  – Такође, неканонска црква у Кампо ди Карне, коју је водио покојни монс. Антоније Росо, и који је био католички владика и секретар Јована Павла Првог, прешла је под нашу јуриздикцију, а гле чуда, прешли су преко мене и за њиховог пароха ме је поставио Генадије.
  Сасвим је јасно да само будала може да лупета на тему мог пасторалног рада, а за који нисам ни плаћен. То је равно онима који се ругају Христу па кажу: Сам си испровоцирао људе да те убију! – Наравно да ја најбоље обожавам да се поредим са Христом…
  – Иначе, да питам оног Јовића, како је то могуће да смо ми, цариграђани, постили 13 дана мање од Срба, а пост треба да има једнаку дужину?:::)))) Зашто ниси престао да постиш на Петра и Павла по новом, кад већ прихваташ Крит? – Да ли је св. Сава био јеретик јер је одбио да пости Богородични пост?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here