Doktor koji tvrdi da NATO bombardovanje nije uzrok raka u Srbiji, nasrnuo na SVETO PRIČEŠĆE!

Podelite:

Sveto pričešće i zaraze
Idealno bi bilo kada bi sama crkva, u svetlu saznanja stečenih tokom poslednjih 150 godina, izmenila svoju dvomilenijumsku praksu tako da se pričešće, kao ni odavanje pošte ikonama, ne zasniva na bukvalnoj razmeni pljuvačke

U vreme poslednjih Božićnih praznika jedan tabloid je objavio kako „svi uzimaju vino i naforu istom kašikom, a da se na taj način ne prenese nikakva bolest.“ Istaknuto je kako pravoslavni sveštenik „brani tezu da se svetim pričešćem niko nije razboleo“, a intervjuisani lekari, suočeni s osetljivošću teme, davali su nepodudarne odgovore. Članak je, mahom s jakim emotivnim nabojem, komentarisalo preko 420 čitalaca, pa ga je zatim preuzelo više nacionalnih i regionalnih sajtova.

celivanje-ikona-foto-ortphoto.-net.jpg
Nastalu žustru polemiku odlikovali su višak uverenja i upadljivo odsustvo argumenata. Ostala je potreba da se popuni ta praznina.
Lako je moguće da se niko nije požalio svešteniku da je zbog pričešća dobio upalu krajnika (ili da se niko ne seća takvog primera), ali je nesporna naučna činjenica da se putem zajedničke kašike prenose uzročnici mnogih zaraznih bolesti. Isto, naravno, važi i za ljubljenje ikone. Štaviše, pri boravku u masi, bilo da je to u crkvi, sportskoj hali ili na muzičkom koncertu, postoji znatna mogućnost prenošenja klica i bez neposrednog fizičkog dodira sa zagađenim predmetom.
Čovek može da smatra kako ga viša sila štiti od profanog zaražavanja tokom pričešća, liturgije ili druge bogougodne aktivnosti, ali time iskoračuje iz područja nauke i zalazi u religijske sfere. Tu već važe sasvim različita pravila.
Srećna je okolnost što Hristovu krv simbolizuje vino, jer alkohol negativno deluje na mikroorganizme. Smatra se da su stari Rimljani nesvesno štitili svoje zdravlje mešanjem vode sa vinom. Sa svojih 10-14 odsto alkohola, ono ipak ne predstavlja pouzdanu zaštitu. U tom pogledu, bolje bi poslužilo žestoko piće (40-45 odsto alkohola), a najpoželjnije rešenje bi, epidemiološki gledano, bio 70-odstotni alkohol. (Služio bi se, doduše, jedino otpornima, naviknutim na crni apsint ili specijalni rum bakardi, dok bi ostalima bilo dovoljno da samo liznu kašičicu.)
Danas je mnogo manje teških zaraznih bolesti nego pre samo nekoliko decenija. Primera radi, dramatično je smanjena učestalost tuberkuloze, a sasvim je eliminisana difterija („čuma“). Nestao je i endemski ili nepolni sifilis, poznat u naučnoj literaturi kao bolest ibrika, jer se u domaćinstvima prenosio pijenjem iz iste posude i korišćenjem zajedničke, često drvene kašike. Proredile su se i banalne infekcije, poput žvala.
Medicinski udžbenici su, međutim, puni opisa bolesti koje su čak učestalije u savremeno doba nego u prošlosti, počev od nazeba do infektivne mononukleoze („bolesti poljupca“). Nema nikakvog dokaza da su vernici na njih otporniji od ostalih građana.
Istina je da pričesna kašika predstavlja samo jedan detalj u obilju mehanizama prenosa zaraza. S te tačke gledišta, njeno zajedničko korišćenje se, uz određenu dozu preterivanja, može shvatiti više kao estetski nego kao strogo higijenski problem. Sam ritual nastao je mnogo vekova pre nego što se saznalo za postojanje zaraznih klica. Idealno bi bilo kada bi sama crkva, u svetlu saznanja stečenih tokom poslednjih 150 godina, izmenila svoju dvomilenijumsku praksu na način da se pričešće, kao ni odavanje pošte ikonama, ne zasniva na bukvalnoj razmeni pljuvačke.
No, u crkvi se liturgijska pravila ne menjaju lako, za razliku od programskih načela na svetovnim partijskim plenumima. U razmeni mišljenja pokrenutoj tim povodom putem elektronske pošte, dr Aleksandar Živković, neurolog i čovek široke kulture, navodi da je još krajem 19. stoleća, prevashodno zbog straha od difterije, u srpskim pedagoškim časopisima bila aktuelna tema pričešća i podseća da se arhimandrit i iguman manastira Šišatovac, doktor teoloških i pravnih nauka Petronije Trbojević (poznat i kao Teslin sestrić), zalagao da se uvede posebna kašičica za svakog pričesnika. O njemu kao preteči liturgijske obnove i o njegovom liturgijskom bogoslovlju više puta je pisao i profesor liturgike na beogradskom Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu i starešina crkve na Kalemegdanu, dr Vladimir Vukašinović.
Iz svih tih višedecenijskih rasprava proističe zaključak o nemogućnosti prevladavanja razlika. Nije verovatno ni da će crkva u bliskoj budućnosti odustati od pričesnog rituala na tradicionalan način, ni da će epidemiolozi, infektolozi i mikrobiolozi promeniti svoja shvatanja o prenošenju zaraza. Ohrabrujuće je, međutim, što se sučeljavanje dva svetonazora odvija uz međusobno uvažavanje, bez grubih reči i vređanja. Neka tako i ostane.

Politika, Zoran Radovanović

U međuvremenu, oglasio se na svom Fejsbuk nalogu i đakon Nenad Ilić, koji je komentarisao prethodni tekst…

NAPAD NA SVETO

Juče je Politika u svom subotnjem kulturnom dodatku dala prostor jednom ateističkom “naučniku” da u napadu na Sveto Pričešće pokaže kojim putem će se u budućnosti napadati pravoslavna vera.

18768373_10213498814813114_5031120813071

Profesor, epidemiolog, zabrinut je zbog mogućeg prenošenja zaraznih bolesti putem pričešća! Napravio je mali “ljubazni” ustupak praksi da se u pričešću koristi vino, jer alkohol nije pogodna podloga za mikroorganizme. Međutim, pošto u vinu nema dovoljno alkohola za potpunu dezinfekciju, on zlobno predlaže 70 postotni alkohol, ali bi se tako pričešće služilo “jedino otpornima, naviknutim na crni apsint ili specijalni rum bakardi, dok bi ostalima bilo dovoljno da samo liznu kašičicu”! Baš duhovito.
Uzgred je na svetogrdan način pomenuo i problem sa celivanjem ikona.

Tekst pun dubokog nepoznavanja i prezira vere (ne znam da li se deklariše kao “pravoslavni ateista” ili samo kao ateista) završava. “Ohrabrujuće je, međutim, što se sučeljavanje dva svetonazora odvija uz međusobno uvažavanje, bez grubih reči i vređanja. Neka tako i ostane.”
U prevodu – “ja ću vas da vređam i bogohulim a vi treba da ostanete mirni i fini”.

Umesto bilo kakve ozbiljne rasprave sa ovim ružnim i neozbiljnim ispadom mogu samo zabrinutom profesoru da predočim jednu nezgodnu činjenicu iz prakse. Pošto se svi u crkvi pričeste, ostatak Svetog Pričešća upotrebljava đakon ili sveštenik. Po naučnoj logici – sveštenstvo bi trebalo da bude neprekidno bolesno, jer uvek se može očekivati da je neko od onih koji se pričešćuju, znao to ili ne u tom trenutku, nečim zaražen. Trebalo bi da su sveštenici neprekidno na bolesničkim posteljama – a onda logično ne bi imao ko ni da služi Svetu Liturgiju, pa bi svi problemi sa zarazom preko pričešća jednostavno – nestali! 

Ja, recimo, godinama upotrebljavam u mojoj crkvi ono što ostane od Svetog Pričešća i potpuno je onda neobjašnjivo što nisam neprekidno bolestan, pa čak eto i vrlo retko propuštam Liturgiju, uglavnom kad sam na nekom putovanju.
Tako sam, eto, i ja naučno nedokaziva pojava 

Pre nekog vremena imao sam nameru da napišem utopistički roman u kome će se budući veliki napad na Crkvu odvijati za vreme nek epidemije, kad će se zabraniti okupljanje na Svetoj Liturgiji, a posebno – pričešćivanje iz Jedne čaše Jednim.
A eto upropasti mi pravoslavni ateistički epidemiolog siže. Zato sam veoma ljut ali grube reči i vređanje ću bez obzira na to možda ovom prilikom da izbegnem.
Ipak hteo bih da upozorim sve crkvene ljude da na vreme shvate o čemu se radi u sukobu nekih “naučnika” i verujućih ljudi.
Dolaze nova vremena i s njima i novi vidovi napada na Crkvu. Crkva je od ovog sveta ali, što je najvažnije, istovremeno i nije od ovog sveta. Sile ovog sveta to dobro znaju i nikad se neće pomiriti sa trajanjem i delovanjem Crkve u istoriji.
A o našim izmišljenim međusobnim sukobima unutar Crkve bilo bi pametno malo razmisliti pred senkom koja se nad nas ponovo nadvija.

Fejsbuk, đakon Nenad Ilić

 

Podelite:

3 Komentari

 1. Ni jedan naučnik sveta, iz oblasti medicine, nije do sada izrekao
  javno ovako nešto, kao ovaj nesretni profesor.
  Recimo, da je to neko rekao od naučnika iz najmnogoljudnije
  pravoslavne zemlje Rusije, zakleti ateista, iz Bugarske, Rumunije,
  Grčke…, ne to govori samo plaćenik kao i JELENA MILIĆ.
  Za tu svoju tvrdnju, a naučnik je, ne poziva se ni na koje naučno
  ime ili naučni rad, pojedinca, tima ili naučne institucije.
  Sasvim je izvesno, a to đakon Nenad Ilić vrlo dobro upozorava
  – da predstoji novi nasrtaj na Pravoslavnu Crkvu, a ovo bi se
  moglo uzeti kao neka vrsta “demonstrativnog napada“.
  Recimo, do pre izvesnog vremena, homosekualizam je bio bolest,
  a onda jenaprasno administrativnom odlukom Svetske zdravstvene
  organizaci je brisan iz spiska bolesti?!
  Tako isto može biti i sa Svetim Prišećem, u Svetoj Sabornoj
  i Apostolskoj Crkvi – može biti ptoglašeno za potencijalno vrlo
  opasan izvor širenja epidemija, protiv kojega se mora boriti svim
  sredstvima, pa i sredstvima prinude?!
  ”Profesoru” nije dovoljan primer đakona Nenada Ilića,
  i svih đakona i sveštenika, koji posle završenog Pričešća, obavezno
  pojedu i popiju /iskoriste/ ostatak Svetog Pričešća.
  Ovakav istup je samo nastavak napada na Svetu Pravoslavnu Crkvu.
  Nije slučajno što je to usledilo neposredno posle DARVINOLIKO-
  MAJMUNJOLIKE provokacije sa Beogradskog bogoslovskog fakulteta,
  od strane jednog NAZOVI EPISKOPA, i nekolicine NAZOVI
  SVEŠTENIKA.
  A pre toga smo imali silom nametanje Uredbe Vlade /preko
  Ministarstva prosvete/ o LGBT seksualnom obrazovanju maloletne
  polulacije /od 3 do 18godina/, kao obavezan predmet, a preimenovanje
  veronauke iz obaveznog u neobavezan predmet.
  Ne možemo ne pomenuti i zakonski obavezno vakcinisanje dece stranim
  vakcinama, bez mogućnosti PROVERE ispravnosti istih u domaćim
  referntnim ustanovama /jer je , o, gle čuda! Torlak već privatizovan/,
  a proizvedene u zemljama koje su nas zasipale OSIROMAŠENIM
  URANIJUMOM, koji, po navdima ”profesora” – nije
  radioaktivan, te da “NEMA EPIDEMIJE RAKA“ u PRAVOSLAVNOJ
  SRBIJI?!
  Ovome se mora dodati i kampanja za prihvatanje GMO, kao uslov za
  ulazak u EU, pored već gore nebrojanih “uslova“.
  Kao finale, moramo naglasiti i težnju političke, a ništa manje
  i crkvrne“elite“, da se na silu ekumenizujemo – PROTESTANTIZIJEMO,
  VEBERIZUJEMO , i neizostavno – PEDERIZUJEMO.
  Za juni je najavljena neka LGBT “tribina“, a za septembar –
  tradicionalno PRAJD!
  Sve u svemu, vrlo ofanzivno se radi na promeni svesti PRAVOSLAVNIH
  SRBA, PRAVOSLAVLJA UOPŠTE, a Srbi mu dođu kao pokusni kunići.
  Dakle, ”prof.” Radovanović pokušava i posthumno da ispuni želju već
  umrlo/usmrdelog Zbignjeva Bžežinskog, koji je rekao , pored još par
  likova,a koji će mu se uskoro pridružiti u samo-rapsadanju – DA JE
  PRAVOSLAVNJE NEPRIJATELJ BROJ JEDAN NOVOM SVETSKOM PORETKU.
  ”Prof”. Radovanović ovo radi pod moranjem, jer je za to primio pare, i
  mora da “zaradi/zasluži“ nagradu.
  Prava nagrada će mu biti kada se pridruži umrlo/usmrdelom Zbignjevu
  Bežežinskom.
  Parama koje je za to dobio, kupio je karut u jednom pravcu- za NEPOVRAT!!!
  Sve gore rečeno će biti zaklonjeno senkom inaugiracije našeg novog, vrlog
  predsednika, koji ćE ZAKLETVU POLAGATI NA USTAVU I MIROSLAVLJEVOM
  JEVANĐELJU?
  Nema šta, mere borbenog obrzbeđenja su na najvišem mogućem nivou,
  a maskiranje ekstra ekspertsko: SVE GORE REČENO TREBA MASKIRATI
  I ZAKLONITI USTAVOM I MIROSLAVLJEVIM JEVANĐELJEM!!!
  Kakva sinhronizacija đavolje rabote protiv PRAVOSLAVNOG SRBSKOG
  NARODA – ”VUCI U JAGNJEĆOJ KOŽI”!
  Dragan Slavnić

 2. Meni je smesno kad neki ateista (bezboznik), ako je bez Boga, onda je sa djavolom, pise nesto o hriscanstvu koje je njemu apsolutno nerazumljivo.
  Mozda je bolje znati vezano za pricesce, kako su vatikanski narodi na zapadu poceli da jedu keksice, hosti umesto svetog pricesca : Kada ih je Duh Sveti napustio, krenule su silne zaraze (to svi znamo) i u pocetku su njihovi ,,svestenici” stavljali kasicice na stapove od 1-2 metra, da se nebi zarazili od naroda. E pa kad to nije pomoglo, onda su papci izmislili keksic koji su pre sluzbe stavljali u crkvi da bi se sami ljudi sluzili. Ujedno je tako smisljena i prva samoposluga.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here