Игуманија Пећке патријаршије: Славите Васкрс у миру и љубави

Поделите:

Игуманија манастира Пећка патријаршија Харитина честитала је свим верницима срећан празник и пожелела да Ускрс прославе у радости, миру, слози и љубави, а Србима са Косова и Метохије да не забораве “своје Косово и да му се врате”.

“Желим свима срећан Васкрс, да прославе у радости и миру, слози и љубави и да нам дођу у Свету Патријаршију и да виде да ми овде живимо у миру и да се не плаше ничега. Овде је ипак безбедно и могу сви доћи у свако доба”, казала је мати Харитина.

пецка, патријарсија, игуманија, мати, харитина

Танјуг (Филип Краинчанић)

Захвалила је екипи Танјуга што је дошла да посети ту светињу у којој су вековима устоличавани српски патријарси, као и сестринство манастира, које броји двадесетак монахиња.

Мати Харитина је посебно поздравила све Србе који су са Косова и Метохије, а који су напустили своје огњиште бежећи од ратних дешавања и проблема насталих након сукоба у јужној српској покрајини.

Захвалила им је што мисле на њих које су остале да чувају српске светиње, и навела да оне жале што су напустили Космет.

Верује да им је недостајало стрпљења да остану на својим вековним огњиштима.

“Ни нама није било лако, али смо остали. Мислим да су и многи од њих могли остати или макар да нису морали да продају своју имовину – да могу да кажу да имају коме и зашто да се врате”, навела је мати Харитина.

пецка, патријарсија

0Танјуг (Филип Краинчанић)

Прихватајући реалност да нису имали услова да остану и опстану на Косову и Метохији, честитала је расељенима највећи хришћански празник и поручила им да не забораве своје Косово и Метохију и да му се врате.

Манастир Пећку патријаршију, центар српске духовности и културе, који је у свим тешким временима вековима чувао веру и традицију, данас обезбеђују припадници косовске полиције, а што је од 1999. до 2013. године чинио Кфор.

Осим што чува духовне вредности, представља и ризницу значајног уметничког наслеђа, а у њој је и маузолеј српских архиепископа и патријарха.

Српска архиепископија је 1346. године проглашена за патријаршију, када је и Пећ изабран за седиште.

После вишевековне владавине Османлија, 1920. године успостављена је Српска православна црква са седиштем у Пећи.

Садашњи поглавар Српске православне цркве Иринеј устоличен је у Пећкој патријаршији 3. октобра 2010. године, као 45. патријарх српски.

RTV

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here