MITROPOLIT PORFIRIJE: Najveći naš neprijatelj jesu naš egoizam, mržnja i samoljublje

Podelite:

Ko može mirno da spava? Ko može za sebe da kaže da nema slabosti i greha? A najveći greh je odsustvo radosti. Odsustvo radosti pokazuje da imamo nemir, da smo sa nekim u zavadi, da sa nekim nismo u dobrim odnosima. Da smo opterećeni mislima o njemu . Da nekog ne volimo, pa i kad nije pred našim očima da se njime bavimo , i na javi i u snu. I zato nije čudo što najneposredniji naši bližnji, bližnji koji su članovi naših porodica međusobno ne mogu da komuniciraju. Mnogi su već rekli da je ugrožena porodica. Ugrožena je zaista, braćo i sestre, zato što smo mi ugrozili sebe, svako od nas pojedinačno. Zato što nema Hrista u srcu, nema Njegovu istinu i zapovest o Ljubavi u svome umu i pred svojim očima. Kako onda da ne bude sukoba među narodima, među državama? O, kakva je, i avaj kakva je to tragedija braćo i sestre! Ista krv teče u svima nama, isti Bog nas je stvorio i pozvao da budemo zajednica – da svi jedno budu – To nisu slučajne reči , izgovorio ih je niko drugi nego naš Spasitelj Gospod Isus Hristos.


Oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim – da li će nam biti oprošteno ako ne praštamo drugima? Neka svako odgovori za sebe , neka svako u dubini svoga bića nađe odgovor na to ključno i najvažnije pitanje. Ako nam Gospod ne oprosti nema nam spasenja i Carstva nebeskog, ali nema ni mira i radosti ovde. A da li će nam oprostiti ako mi drugima ne oprostimo? – Neka svako odgovori sebi .
Zato braćo i sestre, danas, da znamo da smo svi odgovorni jedni za druge i da je svako sam sebi najveći neprijatelj. Jer život vidimo kao nešto što počinje ovde i sada, ali produžuje se u večnosti. Da li ćemo mi u toj večnosti biti udostojeni da sretnemo Hrista ako smo jedni protiv drugih? Svi smo odgovorni jedni za druge i niko nema izgovora za zlo, za mržnju, za netrpeljivost. Niko nema opravdanja za to, ma koliko spoljašnje okolnosti ponekad ukazivale da možda možemo biti u pravu . Jer, linija koja deli dobro od zla nije niti između naroda, niti između država, niti između partija, niti između bilo čega spolja. Linija koja deli dobro od zla prolazi kroz srce svakog od nas – tu se bije bitka . I zato svako od nas ima odgovornost za dobro i mir u svetu – svako od nas ponaosob i svi mi zajedno .


Najveći naš neprijatelj jesu naše strasti, egoizam, mržnja, samoljublje, netrpeljivost prema drugima i zato treba da pobedimo sebe.

 Isti Bog nas je stvorio i pozvao da budemo zajednica – da SVI jedno budu – To nisu slučajne reči , izgovorio ih je niko drugi nego naš Spasitelj Gospod Isus Hristos

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here