Необична српска светиња: Подземна православна црква у Аустралији

Поделите:

Има много цркава које су грађене на најразличитијим мјестима како би биле што заштићеније, а у Аустралији се налази српска црква грађена- под земљом.

Црква Светог Илије није саграђена под земљом како би се заштитила од освајача других вјера, већ да би се заштитила од просјечне температуре од 30 степени Целзијуса, која може лако да буде виша и за 20 степени, па је тако осим становништва и црква смјештене под земљом.

Црква Светог Илије Пророка је настала 1993. године када су у Kубер Пиди дошли Срби како би се бавили рударством. Они су успјели да створе 30 метара дугачку, 5,3 метра широку и 7 метара високу цркву 17 метара испод земље, а у најплићем дијелу три.

Овђе постоји цио црквени комплекс у оквиру којег се налази црквени двор, парохијски дом и црквена школа, а љепоту свега овога чини то што је у цијелости исклесано у пјешчари.

Није само мјесто на којем је саграђена оно што је чини невјероватном. Иконостас подземне православне цркве чини витраж кроз коју допире свијетлост и обасјава у зидовима уклесане фреске и статуе светаца.

Српска православна црква није једина у рударском градићу Kубер Пиди, усред пустиње, односно испод ње се налазе и англиканска и католучка црква, коју су саградили други људи који су у Kубер Пиди долазили како би радили у највећем руднику опала на свијету.

Временом је ово мјесто, осим зараде од вриједног камена, почела да развија и свој туристички потенцијал. Путници који воле да откривају необична мјеста, никако не желе да пропусте Kубер Пиди у којем око 3.500 људи живи под земљом гђе се налазе и галерије, кафићи, станови.

Kако би омогућили себи што боље услове, становници су обезбједили воду, струју, основне намирнице које се продају, логично, подземним продавницама и наравно-интернет. Једино што немају јесте Сунце, али на крају крајева, од њега су и побјегли у ‘хлад’.

Постији око 20 смјештајних објеката у Kубер Пиду за туристе који бирају хоће ли се у катакомбе спустити само у току обиласка или желе да ту и преспавају.

Неко би помислио да је у овом мјесту веома досадно, али заправо, Kубеп Пиди има много занимљивију понуду него што ђелује. Они скоро сваког мјесеца имају нека дешавања- фестивале, карневала, организована такмичења на пољима опала, па је потребно само да изаберете мјесец у којем ћете доћи.

Ове године, нажалост, само треба имати на уму непогодне временске услове, и провјерати да ли је поново дошло до промјена у терминима одржавања догађаја.

 

glassrpske.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here