Novopronađeno pismo arhimandrita Sofronija (Saharova) arhimandritu Adrijanu (Kirsanovu), o crkvenom jedinstvu.

Podelite:

Predlaže se pažnji čitaoca, pismo starca Sofronija (Saharova) – učenika i satajnika prepodobnog Siluana Atonskog i osnivača Jovano-Pretečinog Manastira (Meldon, grofstvo Esseks, Engleska), – sa odgovorima na pitanja starca Pskovsko-Pečerske obitelji Adrijana (Kirsanova), prozorljivca i molitvenika

Napisano 1991. godine, ovo pismo zvuči veoma aktuelno i danas: u njemu se govori o važnosti crkvenog jedinstva. To je upozorenje starca svima nama – i podsećanje o najglavnijem.

* * *

TOLLESHUNT KNIGHTS

by Maldon, ESSEX

CM98EZ

od Arhimandrita Sofronija

27. april 1991 g.

Hristos Vaskrse!

Oče Sveti,

Igumane Adrijane,

najdargoceniji nam u Hristu brate

i saslužitelju Prestola

Velikog Boga i Spasitelja sveta.

Napokon je do mene došla Vaša Pashalna čestitka (od 25-III). Žurim da Vam bez odlaganja odgovorim na 3 (tri) Vaša pitanja.

1.) Najvažnija tačka: Kakvom crkvenom pokretu treba sledovati? Umoljavam Vašu Svetinju da posluša moj glas, grešnoga čoveka: Držite se svim silama samo Patrijaršijske Crkve. Držite se čak do “ispovedništva”, da ne kažem “mučeništva (tj. čak do smrti). Spasenje je samo u Njoj. Svi drugi pokreti, ma kako blagočestivi oni bili po njihovim spoljašnjim projavama, – zamka su vražija. Kroz njih će doći samo raskol, nenavist, opšta pogibao.

Pišem Vam još i sa velikom svesnošću moje odgovornosti pred Bogom – i Crkvom, iskupljenom dragocenom Krvlju ovaploćenog Sina Božijeg.

Ma kakvi bili neizbežni nedostatci – Ona, i samo Ona, naći će Svoj verni put. Tako je u svoje vreme govorio Jovan Zlatousti; tako je govorio prepodobni Serafim Sarovski; tako misle svi podvižnici svih rodova, koji se istinski boje da pogreše.

Držite se svim silama samo Patrijaršijske Crkve. Spasenje je samo u Njoj. Svi drugi pokreti – klopka su demonska.

2) Moliti se za demonoposednute* – znači “krv prolivati”.

Moguće je da Vi sada, posle toliko mnogo stradanja, već nemate sila. Zato, ukoliko je to moguće, otkazujte se od tog podviga. Verujem, da Vas Gospod neće napustiti.

3) Put u Jerusalim (oprostite: ja sam već više nego 1/2, već 3/4 slep). Čini mi se, da ukoliko sa Vama pođu ljudi, sposobni da Vam pomažu u svakom trenutku, onda preuzmite taj rizik. Znam da je sada u Izraelu veoma teška atmosfera. No, b.m. Ruska misija za Vas sve može obezbediti.

* * *

Sam ja, bolujem od zloćudnog tumora. Prosto ne znam, kada ću umreti. Sila je u meni sasvim malo. Dani i noći prolaze u borbama sa bolovima. Ja skoro sve vreme provodim u postelji ili u udobnoj fotelji. Davno ne služim Liturgiju. Ne vladam mojim nogama. Ne hodam sam. Ne mogu se okretati oko Prestola i tome slično, prirodno mom uzrastu (ja sam se rodio 1896 g.).

Meni je sve postalo naporno. Veoma mi pomaže jeromonah Serafim. On je Francuz, no potpuno vlada ruskim jezikom. On će uskoro, ako Bog da, poći za Rusiju i b.m. posetiti Vašu obitelj. O meni će brinuti jerođakon Nikolaj, kojeg Vi znate. Njega je meni poslao Gospod, za dane poslednje starosti. On je unuk mog voljenog brata Nikolaja. On Vam se sa ljubavlju klanja do zemlje.

Oprostite za ovako loše napisano pismo. No, umoljavam Vas – ni za šta se ne odvajajte od Patrijaršijske Crkve. I drugu Vašu duhovnu decu zadržavajte samo u njoj (tj. Patrijaršiji).

Predani vam s ljubavlju Hristovom
Arhimandrit Sofronije (Saharov)
* Starac Adrijan se dugo godina bavio moljenjem i isceljivanjem demonoposednutih.
Pravoslavie.ru
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here