О чудотворној Икони Богородице Тројеручице

Поделите:

Српска Православна Црква 25. јула по новом календару слави Икону Пресвете Богородице Тројеручице, Игуманију Хиландарску која се посебно свечано слави у овој српској царској Лаври на Светој Гори. У наставку је кратак извод из повести о чудотворној Икони Тројеручици.

Икона Тројеручица је исцелила руку Светог Јована Дамаскина  када му је она одсечена по заповести дамаског калифа (8. век). Свети Јован Дамаскин се наиме, како писмима тако и речима, борио против иконобораца, али је био оклеветан и неправедно кажњен. Исцелила га је Пресвета Богородица, док се пред овом њеном иконом ожалошћен молио. Он је из благодарности за учињену милост придодао њеном лику трећу руку, по чему је она добила име Тројеручица. По свом чудесном исцељењу, Свети Јован Дамаскин постаје монах у Лаври светог Саве Освећеног, а Света икона Тројеручица остаје непрестано уз њега. Пре свог блаженог упокојења (половином 8. века) он братији оставља завештање да се ова света икона дарује царском сину који ће, према пророчанству Светог Саве Освећеног (оснивача поменуте Лавре који се упокојио 532. године) једног дана доћи на поклоњење у Лавру. Тако Тројеручица пет векова касније (1229.) доспева у руке царског сина, тада Архиепископа све српске земље Саве, заједно са иконом Млекопитатељнице и штапом-патерицом Светог Саве Освећеног.

Тако је Пресвета Богородица Тројеручица постала Игуманија Манастира Хиландара, његова Икона Заштитница. Сви монаси који се налазе под њеним игуманством прихватају је као своју мајку, заштитницу и утешитељку у различитим тешким ситуацијама које доноси монашки живот.

Икона Тројеручице је врло добро очувана стара икона Богородице и има изузетну изражајност. Лице Пресвете Богородице је толико благо и поглед њен толико мио да побуђује на умиљење оне који јој се поклањају. На икону је, ради заштите и благољепија постављен златни оков који има пет хиљада утиснутих скупоцених драгих каменова, као и друге вредне предмете које прилажу побожни поклоници или они који су доживели чудо од Богородице. Размере иконе су: 111цм висина и 91цм ширина. Икона је литијска, тј. одсликана са обе стране. На њеној позадини се налази предивна византијска икона Светог Николаја.

Током векова насликано је више копија иконе Богородице Тројеручице да би се њен пресветли лик приближио онима који не могу походити Свету Гору.

Сваке године 12/25. јула свечано се врши њен празник. Свеноћна торжествена служба прославља част и чуда Пресвете Богородице Тројеручице.

Детаљније о Икони на:

http://www.spc.rs/sr/chudotovorna_ikona_presvete_bogorodice_trojeruchice_0

http://www.hilandar.org/wp-

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here