O čudotvornoj Ikoni Bogorodice Trojeručice

Podelite:

Srpska Pravoslavna Crkva 25. jula po novom kalendaru slavi Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, Igumaniju Hilandarsku koja se posebno svečano slavi u ovoj srpskoj carskoj Lavri na Svetoj Gori. U nastavku je kratak izvod iz povesti o čudotvornoj Ikoni Trojeručici.

Ikona Trojeručica je iscelila ruku Svetog Jovana Damaskina  kada mu je ona odsečena po zapovesti damaskog kalifa (8. vek). Sveti Jovan Damaskin se naime, kako pismima tako i rečima, borio protiv ikonoboraca, ali je bio oklevetan i nepravedno kažnjen. Iscelila ga je Presveta Bogorodica, dok se pred ovom njenom ikonom ožalošćen molio. On je iz blagodarnosti za učinjenu milost pridodao njenom liku treću ruku, po čemu je ona dobila ime Trojeručica. Po svom čudesnom isceljenju, Sveti Jovan Damaskin postaje monah u Lavri svetog Save Osvećenog, a Sveta ikona Trojeručica ostaje neprestano uz njega. Pre svog blaženog upokojenja (polovinom 8. veka) on bratiji ostavlja zaveštanje da se ova sveta ikona daruje carskom sinu koji će, prema proročanstvu Svetog Save Osvećenog (osnivača pomenute Lavre koji se upokojio 532. godine) jednog dana doći na poklonjenje u Lavru. Tako Trojeručica pet vekova kasnije (1229.) dospeva u ruke carskog sina, tada Arhiepiskopa sve srpske zemlje Save, zajedno sa ikonom Mlekopitateljnice i štapom-patericom Svetog Save Osvećenog.

Tako je Presveta Bogorodica Trojeručica postala Igumanija Manastira Hilandara, njegova Ikona Zaštitnica. Svi monasi koji se nalaze pod njenim igumanstvom prihvataju je kao svoju majku, zaštitnicu i utešiteljku u različitim teškim situacijama koje donosi monaški život.

Ikona Trojeručice je vrlo dobro očuvana stara ikona Bogorodice i ima izuzetnu izražajnost. Lice Presvete Bogorodice je toliko blago i pogled njen toliko mio da pobuđuje na umiljenje one koji joj se poklanjaju. Na ikonu je, radi zaštite i blagoljepija postavljen zlatni okov koji ima pet hiljada utisnutih skupocenih dragih kamenova, kao i druge vredne predmete koje prilažu pobožni poklonici ili oni koji su doživeli čudo od Bogorodice. Razmere ikone su: 111cm visina i 91cm širina. Ikona je litijska, tj. odslikana sa obe strane. Na njenoj pozadini se nalazi predivna vizantijska ikona Svetog Nikolaja.

Tokom vekova naslikano je više kopija ikone Bogorodice Trojeručice da bi se njen presvetli lik približio onima koji ne mogu pohoditi Svetu Goru.

Svake godine 12/25. jula svečano se vrši njen praznik. Svenoćna toržestvena služba proslavlja čast i čuda Presvete Bogorodice Trojeručice.

Detaljnije o Ikoni na:

http://www.spc.rs/sr/chudotovorna_ikona_presvete_bogorodice_trojeruchice_0

http://www.hilandar.org/wp-

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here