Откривене мошти Свете Босиљке у Пасјану, на Косову и Метохији

Поделите:

Јуче су откривене мошти Свете Босиљке у Пасјану, на Косову и Метохији. Народ овога краја чувао је предање да се њене свете мошти налазе узидане у стуб сеоског храма, што се испоставило тачним када су јуче епископ Теодосије са свештенством и монаштвом отворили стуб и пронашли мошти ове свете мученице.

Света Босиљка је била девојчица од 16-17 година када су је локални Албанци на силу отели и одвели у жељи да је удају и поарнауте. Иако млада, није се изговарала својом младошћу, нити је жалила да буде мучена на разне начине од стране оних који су желели да јој на силу наметну другу веру. Након вишедневног изгладњивања, убеђивања, неспавања, батина – увидевши да је ово крхко створење толико јако и чврсто у духу, отмичари је одводе до оближње реке и тамо јој комадају тело. Босиљкина мајка је скупила комаде тела и однела до сеоске цркве где је и сахрањена, а касније извађена из гроба и узидана у стуб у храму где су се мошти до јуче и налазиле. Сабор наше Цркве је уврстио Свету Босиљку Пасјанску у календар светих претходне године, одредивши за датум њеног прослављања 26. октобар по новом календару.

На крају, да се запитамо, шта би било да је Босиљка попустила, да је нашла изговор у својој младости, девојаштву, слабости према родитељима, страху од смрти, или просто – жељом за животним комфором који је могла да добије? Њен живот би се свакако давно већ завршио, можда и у дубокој старости, али нико се не би сећао ње а још мање је прослављао као свети пример и образац живљења. Сви ће свакако умрети, пре или касније, али оно како одживимо тај живот је нешто што је бесмртно и што ће нас вечно пратити.

Зато је Света Босиљка пример свима нама да постоје ствари са којима не бисмо смели да правимо компромисе по цену и онога највреднијег што имамо а то је наш живот. Јер ако изгубимо душе онда нам је боље да нисмо ни живели.

Извор: Фондација Делије

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here