Paralelna istorija Srba i Jevreja: Makaveji i Jasenovac!

Podelite:

Mnogo pre Holokausta, Jevreji su imali svoj Jasenovac. 
Bilo je to stradanje Svetih mučenika Makaveja. 
U hrišćanskoj tradiciji je ostalo sećanje na 7 svetih mučenika, no njihov broj u vreme progona koje je Jevrejima priredio ludi Antioh Epifan je bio mnogo, mnogo veći.

Bratski po poreklu i jeziku narod Sirofenički na najsvirepiji način se obračunao sa Jevrejima. Kuvali su celo selo u kazanu. Ubijali od deteta do starca koga stignu, mučili, čerečili i klali svakog koga uhvate.

 

Zašto?

Samo zato što Jevreji nisu bili „moderni“ i nisu prihvatili zapadnu helenističku kulturu.
1/3 Jevreja su opaganili(preveli u religiju okupatora), 1/3 su pobili, 1/3 su proterali. Tada je opustela Galileja(jevrejska Krajina). „Oluja“ koju su Sirijci priredili onomad Jevrejima je sravnila mnoga naselja sa zemljom, proterala i pobila mnoštvo ljudi. Zapustela jevrejska Krajina decenijama je bila bez stanovništva, samo vuci i međedi su ostali.

Ali ni to nije bilo dosta. U gradu Jerusalimu su okupatori sagradili utvrđenje Akru(Bondstil+NVO), gde su držali vojsku s kojom su mogli da intervenišu u celom regionu kad god im se prohte. Sem toga izdajnici roda svoga jevrejskoga su odlazili u Akru na konsultacije sa okupatorom kako da najbolje doakaju svome narodu, kroz propagandu, i spinove. Najčešće su to bili spinovi kojim se nametao osećaj inferiornosti celom judejskom narodu, navodno neobrazovanom i nekulturnom u odnosu na one narode koji su prihvatili helensku zapadnu kulturu.

Pod izgovorom borbe protiv zaostale i promitivne tradicije jevrejske, okupator i njegovi saradnici su zapravo vršili asimilaciju i zatiranje jevrejstva.

Međutim, kao što to uvek biva, na krvi mučeničkoj okupatori nikad ne profitiraju. Sveti mučenici Makaveji i njihovo stradalništvo je samo dalo podstrek pobuni Jevreja, koji su se napokon organizovali i suprotstavili Sirijcima. Iako su još nekoliko decenija bili u ograničenom obliku suvereniteta, prijateljstvo sa Rimljanima i Egipćanima i vešto balansiranje narodnih vođa uz stalnu borbu na terenu, dovelo je do stvaranja suverene judejske države, na čijem čelu su se našli Hašmoneji, dinastija rođena iz naroda, tačnije iz narodnog ustanka.

Srpski Jasenovac i Kosovu su Makaveji i Jerusalim savremenog doba. Otrežnjenje od bratstva i jedinstva i opčinjenosti zapadom su Jevreji dobili kroz stradanje.
Stalno poniženje kroz koje prolazimo ima svoju svrhu i smisao, ali je na nama kako ćemo odgovoriti na izazov. Ako odgovorimo trezveno i otreznimo se od jugoslovenskih i EU tripova imamo šansu da opstanemo, ako se ne otreznimo, nestajemo!

Željko Injac

vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here