PATRIJARH KIRIL: I u svetu treba da ostanemo učenici SPASITELJA

Podelite:

Dana 19. avgusta 2019. godine, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, Njegova Svetost Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je Svetu liturgiju u Spaso-Preobraženjskom hramu u Sankt Peterburgu. Po završetku bogosluženja Svjatejši vladika je održao propoved u kojoj je govorio o značaju praznika u svakodnevnom životu današnjih hrišćana.

„Nikada svoju pripadnost Crkvi nemojte povezivati samo s odlaskom u hram, nikad ne zaboravljajte na ovu vezu kad izađete ispod njegovih svetih svodova, – istakao je Patrijarh. – Mi i tamo, u svetu, treba da ostanemo učenici Spasitelja, i pored mnogih briga, problema i životnih okolnosti treba da imamo na umu da je samo jedno potrebno, odnosno da je naše glavno, najuzvišenije i najodgovornije prizvanje da budemo hrišćani i deca Crkve.

„I kako bi se naš život promenio kad pravoslavni vernici ne bi prestali da budu pravoslavni kad dođu na svoj posao, kad se vraćaju u svoje porodice, a posebno kad dospevaju u konfliktne situacije u kojima se proverava naša vernost Gospodu! Evo kad obavezno treba da se sećamo ko smo, kakvo je naše prizvanje, kakvi su naši životni prioriteti i koje mesto u našem životu zauzima Gospod. A to je moguće samo u slučaju da živimo istinskim religioznim životom. Ukoliko za vreme bogosluženja doživimo ushođenje na Tavorsku goru i silazeći u ovaj svet i dalje u umu i srcu budemo nosili sećanje na ove divne trenutke prisustva u hramu, pričešćivanja Svetim Hristovim Tajnama, dodira s blagodaću Božijom, naša vera će se zaista aktualizovati, postaće živa i delatna i mi ćemo steći sposobnost da rešavamo svoje životne probleme – i velike, i male, porodične, društvene i državne, sve ono što je važno za čoveka,“ – istakao je patrijarh.

„Ukoliko budemo rešavali ove probleme polazeći od našeg hrišćanskog prizvanja, oslanjajući se na našu veru, ukrepljivani silom blagodati Božije, promeniće se naš svet, promenićemo se mi sami i nesumnjivo je da ćemo po svojoj veri imati nadu u to da ćemo se udostojiti istinskog i stvarnog susreta s Gospodom i Spasiteljem u onom preobraženom svetu u koji će svako kročiti po završetku svog zemaljskog života,“ – istakao je poglavar Ruske Crkve.

Sa ruskog Marina Todić

pravoslavie.ru

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here