ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Русија се лечи од либерализма

Поделите:

Патријарх Московски и целе Русије – Кирил – рекао је да са забринутошћу гледа на процесе на Западу. Поред осталог: на „тоталну секуларизацију са потпуним истискивање хришћанских, а и свих других религиозних вредности из друштвеног живота. Поглавар Руске православне цркве ово је предочио председнику Савета кантона Швајцарске конфедерације Жан Рене-Фурнијеу са којим се срео у Даниловом манастиру у Москви.

Кирил је свом госту рекао и да у Русији не могу да схвате зашто су на Западу традиционалне етичке вредности постале неспојиве са демократијом и световним уређењем живота. Додао је да он то сматра „неправилним“ и нагласио да су хришћанске вредности и савремена секуларна држава – сасвим спојиви.

Гост из Швајцарске се сагласио и изнео своје виђење:

„Ми данас имамо више проблема са равнодушношћу (према вери) него са расколима. Вас брине јединство Православља с обзиром на догађања у Украјини. Надам се да ће Руска православна црква помоћи црквама у Европи у одбрани заједничких хришћанских вредности“.

Рене-Фурније је открио да је уверен да се данашња Русија „не може разумети без дубоког дијалога са РПЦ“. И додао:

„Дошао сам овде не само као председник Савета кантона него и као Ваш сабрат по хришћанској вери. Васпитан сам у католичкој вери и члан сам Хришћанско-демократске народне партије Швајцарске. Зато и подржавам Ваш став да секуларност државе не треба да значи одбацивање хришћанских вредности. Уверен сам да су хришћанске вредности универзалне и да не могу застарити“.

Руски патријарх је након разговора са Рене-Фурнијеом изјавио да је либерализам „у неком смислу грешна идеја зато што у центар живота ставља себе, а не Бога“. У Петрограду је ову своју оцену додатно разјаснио:

„Стављање себе (појединца) у центар свега и јесте – либерална идеја. А ако је `ја` у центру – шта је изнад њега? У одређеном смислу је ово заиста грешна идеја јер постављање самог себе у средиште свега значи – отпадање од Бога. У средишту живота треба да буде – Бог“.

Кирил је посебно указао да није случајно што је Петроград био жариште обе руске револуције јер је имао висок проценат образованог становништва захваћеног либерализмом. Закључио је речима: „Код нас су многи 90-их година били очарани идејама либерализма, а сада већ и знатан део образованих схвата шта је у ствари либерализам“.

 Факти
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here