Патријарх Павле је за народ светац: Пре 11 година преминуо велики српски духовник

Поделите:

Највољенији српски духовник патријарх Павле преминуо је 15. новембра 2009., а следећа четири дана бескрајна река људи се даноноћно клањала његовом одру у београдској Саборној цркви.

Дан када је патријарх сахрањен био је један од најтиших који је Београд упамтио, иако је у погребној поворци било више од 600.000 људи. То је био само мали део од милиона Срба који су искрено жалили човека који је био савест и утеха свом народу на крају страшног 20. века. По свом завештању, сахрањен је у порти Манастира Раковица.

Тиме се прича о патријарху Павлу није завршила, већ се наставила, само на други начин. Велики духовник је остао да бди над својим народом и да га подсећа: “Чувајмо се нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди”.

Обавезна дестинација - Манастир Рача, познат по преписивачкој школи, али и чињеници да је патријарх Павле у два наврата боравио у њему као монах.
Обавезна дестинација – Манастир Рача, познат по преписивачкој школи, али и чињеници да је патријарх Павле у два наврата боравио у њему као монах.

Ко не верује да је патријарх Павле за верни народ жив, нека дође у београдски манастир Раковица и посматра његов гроб, пишу Новости.

По правилу, прва ствар коју људи ураде када уђу у порту, јесте да се јаве свом патријарху, а тек онда улазе у цркву. Највећи број њих целива крст и стане мирно, погнуте главе, одајући почаст.

Невољници раздирани неком муком клече испред гроба, исповедају се патријарху и шапућу му молитве. Има и оних који одлазећи из манастира махну према Павловом крсту као да поздрављају драгог пријатеља.

То раде тако искрено и простодушно да се човеку учини да на трен види сићушног седобрадог старца како им одмахује.

Од када патријарх почива у Раковици, древна светиња је добила нови сјај и живот. Тешко је у њој препознати стари скромни манастир, црква и конаци су обновљени, травњаци и цветне леје су беспрекорни, а многобројни верници на послушању помажу монахињама. У средишту тог узаврелог живота је бели крст у чијем подножју сјаје патријархове речи – “Будимо људи”.

Споменик патријарху Павлу
Споменик патријарху Павлу

“Много света долази свакодневно због патријарха Павла. Болесни, несрећни, неутешни, моле се на његовом гробу. И промене се после молитве, не можете их препознати. Патријархов гроб је гроб светитеља, место велике моћи и Божје благодати. Чуда се ту дешавају”, каже Љубица која проводи много времена у манастиру испуњавајући послушања, само да би била што дуже у близини патријарха Павла.

Патријархов крст целивају и млади људи, деца деведесетих… Они као једину светлу личност тих мрачних времена памте скромног верског поглавара Срба кога су сретали како жустро пешачи, или се вози градским превозом.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here