PATRIJARH RUSKI KIRIL: Pobeđujte zlo dobrom!

Podelite:

U ime Oca i Sina i Svetog Duha!

Dana 14. marta 2019. godine u četvrtak prve nedelje Velikog posta Njegova Svetost Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril molio se na ustavnom bogosluženju u Zaikonospaskom stavropigijalnom muškom manastiru u Moskvi. Po završetku bogosluženja poglavar Ruske Pravoslavne Crkve obratio se verujućima održavši propoved.

„Duh že cjelomudrija, smirenomudrija, terpjenija i ljubve daruj mi, rabu Tvojemu,“ – ove reči ponavljamo mnogo puta za vreme bogosluženja, čitajući molitvu prepodobnog Jefrema Sirina. Zašto se u ovoj molbi govori o trpljenju? Trpljenje je osobina koja čoveku pre svega pomaže u postizanju zadatih životnih ciljeva. A bez trpljenja čovek ne može da ostvari svoje ciljeve, bilo da su veliki ili mali, zato što se svaki cilj postiže trudom, a trud uvek zahteva strpljenje. Treba da imamo strpljenja da bismo došli do cilja. Eto, tako se uređuje naš život, u znatnoj meri zahvaljujući ovoj izvanrednoj ljudskoj osobini – trpljenju.

Međutim, trpljenje ima i duhovnu dimenziju. Naravno, prepodobni Jefrem Sirin je uključujući temu trpljenja u svoju molitvu imao u vidu upravo ovu duhovnu dimenziju. Šta to znači? Pa znači da svaki čovek opšteći s drugi ljudima u većoj ili manjoj meri biva podvrgnut njihovom uticaju. Uticaj može biti pozitivan, ali biva i negativan, I negativan uticaj je najčešće praćen upadom zlog načela u našu dušu – kroz ljude, kroz reči, kroz slike, kroz životne situacije. I da bi mogao da odoli ovim iskušenjima čovek treba da ima trpljenje, a to znači da je trpljenje sila.

Ali kad govorimo o odbacivanju različitih iskušenja, zlih postavki i uopšte opasnih uticaja na našu dušu, nemamo u vidu samo potrebu da imamo strpljenja u borbi. Čovek ne može da spasi dušu ako na zlo odgovara zlom, na nepravdu – nepravdom. Čak i najnegativniji uticaj koji se vrši na nas ne sme da pokoleba našu veru i našu vernost Gospodu. I ako se zahteva odgovor na uticaj sveta, ovaj odgovor ne sme da nosi zlo i neistinu, zato što se zlo može pobediti samo istinom i dobrom.

„Pobeđujte zlo dobrom,“ uči nas reč Božija (v.: Rim. 12:21). Ove reči koje često promaknu našoj svesti, imaju ogroman značaj za naš život, za to kako se osećamo, za dostizanje onoga što na ljudskom jeziku nazivamo srećom.

Čovek ne može da bude srećan ako zrači zlom, zato što se zlo vraća. Zlo ne može biti naša reakcija na zlo koje je usmereno prema nama. I ako smo potpuno svesni da je jedini način da savladamo zlo – dobro, da čak i na zlo treba da odgovaramo dobro ili makar neutralno ukoliko nemamo snage za dobro, naš lični život će se nesumnjivo promeniti. I osetićemo prisustvo blagodati Božije, zato što nijedno dobro delo, nijedna dobra reč koju izgovorimo, isto kao i zla reč i zlo delo, ne prolaze pored Božijeg promisla o nama.

Neka nas Gospod ukrepi u činjenju dobra čak i u okolnostima kad nam se čini da jedini ispravan odgovor sadrži u sebi zlo. „Pobeđujte zlo dobrom,“ i neka bi svima nama Gospod pomogao da sakupimo snagu, između ostalog, u toku poprišta Velikog posta, kako bismo usvojili ovu mudrost i stekli silu koja pomaže u pobeđivanju svake nečiste sile. Amin.

 Moskovski i cele Rusije KirilPatrijarh

Sa ruskog Marina Todić

Podelite:

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here