Почело обележавање великог јубилеја – 800 година СПЦ

Поделите:

У храму Светих апостола Петра и Павла почело обележавање 800 година СПЦ и хиљаду година од првог писаног помињања Епархије рашко-призренске

Епархија Рашко-призренска у древном храму Светих апостола Петра и Павла почела је обележавање хиљаду година од првог писаног помињања те епархије и осам векова од самосталности Српске православне цркве.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је, говорећи на бдењу, назвао храм Светих апостола Петра и Павла мајком црквом свих српских цркава, поручујући „да није било Петрове цркве, не би било ни Студенице, ни Жиче ни Пећке патријаршије, ни осталих наших храмова”.

Владика рашко-призренски Теодосије је подсетио да је ово јубиларна, посебна година за Српску православну цркву и српски народ, наводећи да ће се главна прослава догодити почетком октобра у манастиру Жича и у Патријаршији у Београду.

Догађају су присуствовали гости из разних крајева Србије, архијереји из епархије СПЦ, владика жички Јустин, епископ Јоаким из Охридске архиепископије, као и епископ захумско-херцеговачки Димитрије, јавља Танјуг.

 

Извор Политика, 07. септембар 2019.

ВЛАДИКА ТЕОДОСИЈЕ: ДА НИКАД НЕ ЗАБОРАВИМО КОСОВСКИ ЗАВЕТ
„Током историје било је успона и падова и наше државе. Било је слободе и ропства наше цркве, нашег народа али смо увек усправно гледали и корачали вођени Св. Савом и Св. Немањом, родоначелницима српског рода. И пре светог Саве, овај храм најбоље сведочи,“ рекао је вечерас владика Теодосије у беседи на обележавању миленијума од првог писаног трага о постојању данашње Епархије рашко-призренске, и 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска данас и сутра прославља два велика јубилеја – 800 година аутокефалности Српске Архиепископије и 1000 година од првог писаног спомена Рашке епархије.

У најстаријој српској цркви апостола Петра и Павла код Новог Пазара, окупили су се вечерас српски архијереји, уз монаштво и сестринство рашко-призренске епархије, и вернике, који су уз началствовање владике захумско-херцеговачког Димитрија служили прво бденије, а потом је одржана и свечана академија.

Уз црквени хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, призренске богослове, културно-уметничка друштва и остали део културно-уметничког програма беседе су одржали владика Теодосије и егзарх пећког трона, митрополит црногорски Амфилохије.

Владика Теодосије је нагласио да се ради о јубиларној години за српску цркву и народ, подсећајући на то да се у њеним епархијама широм Србије, региона и света, јубилеј обележава током целе године уз више догађаја, а да је централна прослава у октобру у манастиру Жича, и патријаршији у Београду.

„Ми овде сабрани, поред храма древних апостола Петра и Павла, прослављамо још један велики јубилеј – хиљаду година, миленијум од првог писаног спомена рашке и призренске епископије“, нагласио је владика Теодосије.

Каже да се српски народ још у раном хришћанству, „определио за православље и исток“, те да Срби, са тим у вези, „никада нису били у дилеми“.

„Због тога смо много и страдали, како наш народ, тако и наше светиње, али у том страдању смо бивали прочишћени и поново се враћали Господу, светиње се обнављале и ево пуних 1000 година, овде на овом месту, рашка епископија и пре тога сигурно“, истакао је владика, додавши да се захваљују за све што добијају – „како страдањем, тако и за обнову и васкрсење“.

Владика је позвао и да с хришћанском истрајношћу издржимо и ововремена искушења и не заборавимо косовски завет – Србима јединствен израз православља.

„Да ходећи земљом, гледамо у Небо и да никада не заборавимо наш косовски завет утемељен на светом Јеванђељу, потврђен крвљу, страдањем, мучењем. Да се никада не одрекнемо оног што је најсветије у српском роду, већ зато да живимо, ако треба и да страдамо, јер то је једини пут – Христов, крсни пут, али пут који води у живот вечни“.

 

КоССев

Поделите:

1 коментар

  1. Опет фалсификати титула … “Митрополит Црногорски” …

    Није Амфилохије Митрополит Црногорски, јер таква титула не постоји у СПЦ. Он је Митрополит Црногорско – Приморски.

    Знам да би Митрополит Амфилохије волео да носи само титулу Црногорски, и да буде поглавар аутономне Православне Цркве Црне Горе, ал џаба му је против Устава СПЦ и Српског Приморја праћати се.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here