„Подјели за благослов, амин ако се слажеш“

Поделите:

„Подјели за благослов, амин ако се слажеш“

 

Колико пута смо прочитали сличне коментаре на било какво помињање Цркве, светитеља или слично? Видимо да велики број људи оставља коментаре испод иконе неке на друштвеним мрежама преко које стоји неприкладан натпис „ПОДЕЛИ АКО СЕ СЛАЖЕШ“, „ЛАЈКУЈ ЗА ЗДРАВЉЕ“ или натпис тајна ланчана порука из Дечана, Острога, Тумана или Хиландара. Да ли сте икада видели титловане иконе? “Амин” јесте литургијска ријеч, потврда садејствовања у литургиској молитви, а не некаква поштапалица. Текст написан преко иконе јесте само скрнављење лика Божијег.

Човјек који није довољно верски образован лака је мета за манипулацију. Како живимо у вријеме „кликбејт“ информација и инстант ријешења, људи покушавају доћи и до Бога преко само два клика. Колико је та пошаст захватила наше друштвене мреже види се на први поглед, али и колико странице са називима светитеља, манастира и црквама имају пратиоца. Један дио само тако скупља пратиоце, да би уновчио страницу или групу, или их уступио трећим лицима на коришћење. Људи очигледно имају потребу да траже Бога, али траже га на погрешан начин и тиме нерјетко стварају хулу. Заиста никада нису постојале никакве кружне молитве, иконе, подјелити за срећу, то јесте све само манипулација и изругивање најдубљих осјећања према нашим ближњим. Користи се сентиментални ријечник којим се желе пробудити емоције код читаоца гдје аутор тражи да се започне дјељење њиховог текста, иконе или нпр. Амин или +++ у коментарима. Човјек који је неутврђен у вјери, или који  вјерује површински или недовољно свакако мисли да ће светитељ ући у његов дом кроз вибер, ватсап или смс поруку.

Господа можемо наћи у себи никако у бесмислицама, манипулацијама, кликовима или сличним скрнављењима. Више пута се оглашавала Царска лавра Хиландара са упозорењем да не постоје  никакве ланчане молитве, хљебови, поруке или било шта. Бога можемо наћи у храму Божијем, у Светој Евхаристији, у Црквеном животу. Бог се људима обраћа, али не преко друштвених мрежа, Господа требамо да носимо у срцу и да се прекрстимо и помолимо, а не +++ или сличне ствари, које су чак и изругивање Цркве Божије, ругање светитељима и Господу. Једино конекција јесте да наше срце спојимо са Господом, да се прикључимо „групи“ која постоји 2000 година, Цркви Господа Нашег, да подјелимо љубав ка Богу и ближњим својима, да „лајкујемо“ сваку врлину и прођемо се замки лукавога. Недајмо се браћо ропству интернета, недајмо да нам одузму слободу, богослужења, исповјести, Црква јесте реалност Небеска на земљи, никако виртуелна.„ Стојте дакле чврсто у слободи којом нас Христос ослободи, и не дајте се опет у јарам ропства ухватити.“ Гал. 5,1-26:

Небојша Лазић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here