Поглед Белог анђела из Милешеве блиста осам векова

Поделите:

Бели анђео једна је од најлепших фресака Србије. Дело непознатог уметника из тринаестог века, сврстава се и међу најимпресивнија европска сликарска достигнућа, којима се Милешева и дословно представила васиони – јер је ова фреска, сателитским сигналом, у „пакету достигнућа земљана“, заједно са сликама Кинеског зида и човековог освајања Месеца, отишла у свемир.

Све у Милешеви, под крилом Белог анђела, одише посебним миром и надом. Царска лавра Светог Саве у којој су његове мошти почивале три и по века, задужбина краља Владислава, вековима плени чудесном сугестивношћу сведочења о централном догађају хришћанске вере – васкрсењу. Управо то, у свечаном руху, свету објављује милешевски Бели анђео, весник божјих тајни, арханђел Гаврило.

„Анђео је – анђео радости. У радости је рекао: Ево, видите где је господ Христос лежао, он више није међу мртвима, он је победио смрт“, каже епископ милешевски Атанасије.

Још пред крај 19. века, чувени археолог Артур Евана, је у „Гардијану“ , објавио да „ништа што је створио Ђото, не премашује лепотом Анђела из манастира Милешеве“.

У модерну историју, уписан је 1963. као део првог сателитског преноса између Старог континента и Америке.А у бурној прошлости Полимља, ово ремек дело српске средњовековне уметности, увек је као чудом сачувано, васкрсавало на сводовима храма и у свести људи.

Милешева је рушена и паљена седам пута. Током обнове у 16. веку, живопис „Мироснице на христовом гробу“ , прекривен је новим фрескама, али су и ти нови слојеви уништени у каснијем пожару. А онда се, три века касније, приликом рестаурације и уклањања изгорелих слојева, Бели анђео опет појавио у свој својој лепоти.

„Учињено је то по промисли Божјој. А ми треба да се подсећамо на оно што имамо. Имамо довољно запретене снаге, живота, у нашем народном бићу и у народном стваралаштву, да бисмо успешно наставили живот кроз историју. Без обзира на то како су тешке околности кроз које пролазимо“, каже епископ милешевски Атанасије.

Зато се и тајна лепоте овог живописа, не исцрпљује његовом ликовношћу, складом и савршеном композицијом, већ јасним осећањем бескрајне вере и наде, поруком љубави и мира. Бели анђео гледа право у очи, без обзира из ког угла се посматра, а његов благи поглед блиста из Милешеве, ево, већ осам векова.

 

Јелена Божовић, РТС
Поделите:

4 Коментари

    • ХАХАХАХА, ето нове НЕПРАВДЕ за борбу. Само КОМ НАРОДУ – комуноусташама? Даће Бог да опет проводите време у затворским, тзв., партијским, ћелијама. И да их делите са својим рођацима усташићима. Колико ће ту љубави бити, братства и јединства…

    • Хехе, шта рекох – интернетски интелектуалац Луне. Избацује хришћанске пароле (о слободи, правди, једнакости, … мада љубав не помиње, истина…) са црвеном петокраком на челу. Што би рек’о Дучић, ничег се те комуноусташе не стиде, па ни ископаних очију… К’о да су лично вадили очи па ће сада Албанцима да помогну да избаце Ракића, а Пицекима да прокажу Ивана Горана Ковачића.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here