Поједите све мрвице са стола: Животна лекција Патријарха Павла која ће вас пробудити!

Поделите:

Патријарх Павле је цео живот имао велико поштовање према храни, о чему постоје многа сведочанства
Патријарх Павле нам је, својим понашањем и мудрим речима оставио толико много животних лекција које морамо научити.

Једна од њих је и чувена анегдота о томе како је Патријарх Павле на вечери код тадашњег председника Србије и Црне Горе, Светозара Маровића, на којој је био и Kофи Анан, оставио својим смерним понашањем у неверици ове политичаре.

Наиме, током вечере, у време поста, за патријарха су били сервирани риба, хлеб и поврће. Kад је све завршио имао је салвету испред себе на којој је било око двадесетак мрвица. Он је тихо, не обраћајући пажњу на оно што се дешава око њега, сваку мрву покупио и појео.

Kад је завршио, упитали су га шта то ради, а он им је овако одговорио:

“Не знате ви децо моја шта значи глад и колико је деце широм света гладно, а ми бацамо хлеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сетите се сваки пут гладне деце широм Африке и света када видите мрвице поред стола”, рекао је тада патријарх Павле.

Потврда тога долази из манастира Грачанице у коме је патријарх боравио. Сваки пут грдио је монахиње због просипања хлеба поред стола.

Архимандрит Јован Радосављевић у књизи “С патријархом Павлом кроз живот” објаснио је откуд толико поштовање покојног патријарха Павла према храни и од кога је то научио.

Наиме, он је од оца Јакова Арсовића научио да се према храни треба опходити са поштовањем и да не треба ништа остављати поред тањира, а да просуто треба покупити.

“Једном приликом грицкао сам кору хлеба, а оно што је загорело оставио сам на крај тањира. Павле ме је упитао зашто сам то урадио, а кад сам му рекао да нећу да једем јер је загорело, узео ми је то загорело парче хлеба и појео. Тако ме је застидео без иједне речи, да више никада нисам оставио мрвицу хлеба ван тањира или неко загорело парче“, пише архимандрит Јован у својој књизи.

 

Курир

Поделите:

1 коментар

  1. Patrijarh Pavle poručio je da se pojedu i mrvice sa stola. Presvetli i upokojeni patrijarhu četvrtina stanovništva je u zoni siromaštva, te nema ni mrvice na stolu. Kako vođe Srbije vode ekonomiju i privredu, povećavaju plate i penzije svakodnevno i nikako da mrdnu sa salda nula. Lažu patrijarhu, a vi ste to zdušno kritikovali. Promenilo se vreme sada jurimo prosek plata 500 evra i penzije 220 evra i nikako da ih sustignemo, mada vođe nas lažu da su plate i penzije veće no ikad. To je taj notorni plagijat, no čiji, nije naš.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here