Православни верници данас обележавају Томиндан, сећање на Светог Тому, једног од дванаесторице апостола

Поделите:

Православни верници данас обележавају Томиндан, сећање на Светог Тому, једног од дванаесторице апостола
Док се у недељу по Ускрсу слави догађај везан за „неверовање“ Томино, данашњи дан је посвећен самом апостолу. Свети Тома један је од дванаест великих апостола. Његовом сумњом у васкрсење Христа, добила се нова потврда тог чудесног догађаја.

Васкрсли Исус поново се јавио ученицима да би уверио Тому. Господ му рече: “Пружи руку швоју и мешни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран”. Тома узвикну: “Господ мој и Бог мој”. После силаска Духа светог, апостоли су коцком одлучивали куда ће ићи на проповед и свети Тома доби далеку Индију.

Охрабрен Богом, много је народа тамо обратио хришћанској вери, установио цркву и поставио свештенике и епископе.

Између осталих, обратио је и две сестре, жене двојице кнежева Тертијану и Мигдонију. Кнез Муздије, Тертијанин муж, коме је апостол крстио жену и сина Азана, осудио је светитеља на смрт. Светог тому су усмртили копљима, а његове мошти су у четвртом веку пренете у у град Едесу, а потом у Цариград.

Пре смрти и он је, као и други апостоли, био чудесно пренет у Јерусалим на погреб Пресвете Богородице. Пошто је стигао касно замолио је да отворе гроб Пречисте, али њено тело не беше тамо. Бог је већ узео своју мајку у насеље небеско. Тако је свети Тома својим неверовањем утврдио веру у васкрсење Исуса Христа, а својом доцњом открио чудесно прослављење Мајке Божје.

Срби за Светог Тому причају да је, кад су свеци делили улоге, он узео печат од облака, али не доноси олују, већ драгоцену кишу. Верује се да Свети Тома, ако се наљути, може једног дана да донесе други потоп, али како га надгледа Пресвета Марија, то неће бити ускоро.

Славе га у многим крајевима као крсну славу. Као еснафску славу, Светог Тому обележавају дрводеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

Дунђери и дрводеље на овај дан ништа не раде, а на Томиндан се обично никуд не иде и постоји изрека „Свети Тома, седи дома“.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here