Прича Патријарха Павла о хлебу која је шокирала шефа Уједињених нација

Поделите:

Патријарх Павле је цео живот имао велико поштовање према храни, о чему постоје многа сведочанства, а најпознатије је оно када је шокирао Kофија Анана током његове посете Србији. Он је тада испричао причу о мрвицама хлеба и шта оне значе за сваког човека који нема шта да једе, а нико није остао равнодушан.

На пријему код Светозара Маровића, тадашњег председника Србије и Црне Горе, између осталих, гости су били патријарх Павле и Kофи Анан.

Током вечере, у време поста, за патријарха су били сервирани риба, хлеб и поврће. Kад је све завршио имао је салвету испред себе на којој је било око двадесетак мрвица. Он је тихо, не обраћајући пажњу на оно што се дешава око њега, сваку мрву покупио и појео.

Kад је завршио, упитали су га шта то ради, а он је одговорио да сваки пут тако једе и испричао шта је мрва хлеба за сваког човека и шта значе у односу на поштовање човека, живота, оних који немају…

 

– Не знате ви децо моја шта значи глад и колико је деце широм света гладно, а ми бацамо хлеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сетите се сваки пут гладне деце широм Африке и света када видите мрвице поред стола – рекао је тада патријарх Павле, а гости су били у шоку и замишљени због ових речи, прича наш саговорник.

Да је његов однос према хлебу и мрвицама заиста био такав потврдили су и манастиру Грачаница у коме је патријарх боравио. Он би сваки пут грдио монахиње због просипања хлеба поред стола.

Једном приликом грицкао сам кору хлеба, а оно што је загорело оставио сам на крај тањира. Павле ме је упитао зашто сам то урадио, а кад сам му рекао да нећу да једем јер је загорело, узео ми је то загорело парче хлеба и појео. Тако ме је застидео без иједне речи, да више никада нисам оставио мрвицу хлеба ван тањира или неко загорело парче – пише архимандрит Јован у својој књизи.

 

извор: снага вере

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here