ПРОТОЈЕРЕЈ НИКОЛАЈ ДАНИЛЕВИЧ – ИГРА НА ЛИТУРГИЈИ

Поделите:

Веома је занимљиво заронити у културу другог народа. На пример, у Африци свештенослужитељи плешу за време богослужења. Да, да! Свештеник мисионар из Кеније отац Џон је причао да се то први пут догађа на Литургији пре «Вјерују», када се чује возглас «Љубимо једни друге да бисмо једнодушно исповедали» и свештеник говори пастви: «Христос посреди нас!», а други пут играју после службе – када сабирају прилог. Мени се таква традиција веома свидела, зато што је игра израз радости, и зашто се заиста не бисмо са радошћу поклонили у храму? Чак сам и на видео запису видео како парохијани играју када прилазе да се поклоне крсту после литургије.
Постоји видео снимак на којем чак и митрополит Кенијски Макарије плеше у свој литургијској одежди. О богоугодном игрању се помиње и у Библији – када цар Давид скаче пред ковчегом враћеног из филистејског заробљеништва. У Пасхалном какону ми управо слушамо о овоме: «Божански предак Давид скакао је играјући пред Ковчегом завета…». Али да ли сте знали да словенска реч «ликовати», превод од грчке речи «хорево», значи „радуј се, плеши“.
Када рукополажу свештеника, а такође и за време таинства венчања, хор пева: «Исаија ликуј». На грчком “Исаија Хореве” – ликуј и играј, то јест «Исаија играј!». Не просто радуј се стојећи на једном месту, већ ликуј, изрази своју радост некаквим телесним покретима.


На слици; митрополит Макарије игра са својим парохијанима.

Поделите:

1 коментар

  1. Не само да верујем, већ ЗНАМ: ниједан искрен осмех Богу не може бити неподобан. Нека се свако радује и моли како жели и уме – остало је малограђанштина.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here