PROTOJEREJ NIKOLAJ DANILEVIČ – IGRA NA LITURGIJI

Podelite:

Veoma je zanimljivo zaroniti u kulturu drugog naroda. Na primer, u Africi sveštenoslužitelji plešu za vreme bogosluženja. Da, da! Sveštenik misionar iz Kenije otac Džon je pričao da se to prvi put događa na Liturgiji pre «Vjeruju», kada se čuje vozglas «Ljubimo jedni druge da bismo jednodušno ispovedali» i sveštenik govori pastvi: «Hristos posredi nas!», a drugi put igraju posle službe – kada sabiraju prilog. Meni se takva tradicija veoma svidela, zato što je igra izraz radosti, i zašto se zaista ne bismo sa radošću poklonili u hramu? Čak sam i na video zapisu video kako parohijani igraju kada prilaze da se poklone krstu posle liturgije.
Postoji video snimak na kojem čak i mitropolit Kenijski Makarije pleše u svoj liturgijskoj odeždi. O bogougodnom igranju se pominje i u Bibliji – kada car David skače pred kovčegom vraćenog iz filistejskog zarobljeništva. U Pashalnom kakonu mi upravo slušamo o ovome: «Božanski predak David skakao je igrajući pred Kovčegom zaveta…». Ali da li ste znali da slovenska reč «likovati», prevod od grčke reči «horevo», znači „raduj se, pleši“.
Kada rukopolažu sveštenika, a takođe i za vreme tainstva venčanja, hor peva: «Isaija likuj». Na grčkom “Isaija Horeve” – likuj i igraj, to jest «Isaija igraj!». Ne prosto raduj se stojeći na jednom mestu, već likuj, izrazi svoju radost nekakvim telesnim pokretima.


Na slici; mitropolit Makarije igra sa svojim parohijanima.

Podelite:

1 komentar

  1. Ne samo da verujem, već ZNAM: nijedan iskren osmeh Bogu ne može biti nepodoban. Neka se svako raduje i moli kako želi i ume – ostalo je malograđanština.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here