Protojerej Žarko Gavrilović: Preobrazite se kao što se Hristos preobrazio pred učenicima

Podelite:

Preobrazio se Hristos pred svojim učenicima, da bi kazao da samo preobraženi u svom životu mogu da budu njegovi učenici i da naslede Carstvo Nebesko.

Da se preobrazimo, braćo i sestre, da ostavimo grehe, grešne misli iza sebe, da se ispunimo ljubavlju i dobrotom jedno prema drugome, nemojte pitati da li je onaj ko ga treba da ga volite zaslužan vaše ljubavi i nemojte od ljubavi praviti trgovinu, jer Gospod kaže šta činite ako volite one koji vas vole – nisu li tako činili i grešnici i carinici, nego volite sve i koji su dostojni vaše ljubavi i koji nisu dostojni, da bi tako ispunili zakon Hristov i da bi se tako preobrazili.

Jer ljubav iskupljuje mnoštvo grehova, kaže se u Svetom pismu. Volite jedan drugoga, ljubite se ljudi, Srbi braćo, umemo li da se pomirimo, umemo li bratu, komšiji, prijatelju, srodniku, kumu da nazovemo Boga sa punim plućima sa otvorenim srcem, sa najboljom željom, za njegov prosperitet i za njegov uspeh u životu.

A mi iako smo pravoslavni hrišćani, iako ne mrzimo druge narode – jedan drugog mrzimo. Volimo se, neka žena voli svoga muža i muž svoju ženu, da bi se deca učila ljubavi u izvoru porodice. Neka komšija voli svog komšiju, neka pravoslavac voli svog pravoslavca suseda, jer nam je Gospod zapovedio da volimo i neprijatelje svoje, ne samo svoje bližnje, ne samo svoje sugrađane, da bismo ispunili zakon njegov i da bi se preobrazili.

A pre svega preobrazite se duhovno, izbacite svaku trunku greha iz svoga uma, preumite se, preumljenje traži Gospod, kako kaže Apostol – a ja više ne živim nego živi u meni Hristos, neka se Hristos useli u vas, nas sve da iz nas zrači dobrota Hristova i bićemo mnogo bolji prema svima i biće bolje svima u narodu, i biće bolji narod naš, i biće bolji episkopi naši i biće bolji sveštenici naši, ako budemo ljubavi imali između sebe, pa nama je zapoveđeno da volimo neprijatelje svoje, a mi ne umemo da ljubimo ni prijatelje svoje, ni bližnje svoje, ni susede svoje, ni jedan drugoga.

Čestitajući vam ovaj praznik, moleći se dragome Bogu da ova svetinja koja diše i odiše prošlošću u koju se skupljali hiljade i hiljade monaha i prinosili Bogu molitve, da ova svetinja bude svake nedelje ovako puna, nemojte dozvoliti da dođe jedno, dvoje ili troje praznicima, da ova svetinja koja je u ovome kraju najveća i krvlju obavijena i zalivena bude prazna jer je to dokaz da su vaše duše prazne, da one nemaju Boga i Hrista u sebi ako ne ispunjavate crkve svoje. Poučite se barem toliko od drugih veroispovesti i drugih veroispovednika od rimokatolika koji pune svoje hramove, gde se truju mržnjom prema Srbima, poučite se od Muslimana koji pune svoje džamije.

Iz neobjavljenih beseda protojereja dr Žarka Gavrilovića. U dokumentu nije bilo naznačeno koje godine i u kom hramu je beseda izgovorena

izvor: 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here