Ruski učenici i profesori obišli i grad Niš, uskoro nova školska saradnja

Podelite:

Hor učenika Znameske gimnazije iz Moskve (Ruska Federacija), počevši od 10.09.2019. godine bio je gost četiri eparhije Srpske Pravoslavne Crkve. Nakon obilaska manastira Studenica u ponedeljak posetio je i grad Niš.

Učenike i nastavnike je u Sabornom hramu Silaska Svetoga Duha na Apostole, srdačno dočekao starešina hrama protojerej-stavrofor Branislav Cincarević sa protinicom Jovanom Mikić, dirigentom Dečijeg Crkvenog hora Branko, a u ime OŠ“Bubanjski heroji“ iz Niša veroučitelj đakon Dejan Jovanović.

Nakon obilaska Sabornog hrama i upoznavanja sa istorijom istog primljeni su u Svetosavskom domu gde su se okrepili.

Đakon Dejan Jovanović i direktor Znamenske gimnazije iz Moskve gospodin Igor Buzin

Tokom prijema,  upoznali su se sa međunarodnom saradnjom koju OŠ“Bubanjski heroji“ iz Niša ima sa školama iz Ruske Federacije. Gostima su podeljene knjige koje je ova škola izdala kao krunu međunarodne saradnje.

Sa  direktorom Znamenske gimnazije iz Moskve gospodinom Igorom Buzinom pokrenuta je inicijativa za proširenje međunarodne saradnje.

Nakon okrepljenja pošli su u obilazak grada.

Na platou ispred zgrade Kabineta gradonačelnika naše goste je dočekao i poželeo im dobrodošlicu, zamenik gradonačelnika grada Niša, gospodin dr.Miloš Banđur.

 

Tom prilikom, obratio im se na tečnom ruskom jeziku i u svojoj besedi ih podsetio na bratske odnose naša dva naroda, kao i na našu zajedničku istoriju.

Ujedno je darivao prigodnim poklonima direktora Znamenske gimnazije iz Moskve gospodina Igora Buzina.

Zamenik gradonačelnika Niša dr Miloš Banđur i direktor Znamenske gimnazije iz Moskve gospodin Igor Buzin

U nastavku, mališani iz Rusije su obišli Spomenik oslobodiocima grada Niša i upoznali se sa cenom slobode, to jest sa žrtvom koju je srbski narod položio radi sticanja slobode.

Laganom šetnjom, naši gosti su posetili Nišku tvrđavu i upoznali se sa dugom i burnom istorijom našeg grada.

Videli su i upoznali se sa istorijom Spomenika žrtvama NATO agresije u parku kod zgrade Banovine. Takođe su videli hram Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu i upoznali se sa čudom koje se dogodilo 12.maja 1999. godine, a koje je bilo povod za podizanje ovog hrama.  Kada je ovaj svetitelj sačuvao narod u Duvaništu i na Bulevaru da ne strada od zabranjenih kasetnih NATO bombi.

Posetili su i hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene u parku Svetog Save, u kom je proslavljen jubilej 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.  Verni pratilac i vodič našim mladim gostima u našem gradu, prvog dana posete, bio je đakon Dejan Jovanović, veroučitelj OŠ „Bubanjski heroji“ u Nišu.

Nakon iscrpnog obilaska grada, naši mladi gosti su otišli na prenoćište u Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija, gde ih je srdačno dočekao rektor bogoslovije protojerej-stavrofor Milutin Timotijević.

Priredio, Đorđe Bojanić, prof istorije

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here