Sabor GRČKE CRKVE nije priznao samostalnost UKRAJINSKE CRKVE

Podelite:

Svešteni Sabor Grčke Pravoslavne Crkve još jednom je odložio odluku o tome da li da prizna ili ne tzv. Pravoslavnu Crkvu Ukrajine. Saslušavši predloge saborskih odbora o dogmatskim i kanonskim pitanjima i o međupravoslavnim i međuhrišćanskim odborima na svom trodnevnom međuzasedanju ove nedelje, Sabor je „priznao kanonsksko pravo Vaseljenskog Patrijarha da rešava pitanje autokefalnosti,“ navodi Romfea.

Nejasno je da li Sabor govori o pravu Carigrada uopšte ili tek po ukrajinskog pitanju, mada su, što je bilo i očekivati, grčki i ukrajinski izvori koji naginju Carigradu pohitali da objave da je grčki Sabor priznao „Pravoslavnu Crkvu Ukrajine“.

Međutim, Sabor je takođe priznao „privilegiju Predstojatelja Grčke Crkve da i nadalje razmatra ukrajinsko pitanje“. S druge strane, kako Romfea izveštava, njen predstojatelj, Blaženjejši arhiepiskop atinski Jeronim je rekao: „Ja ne mogu sam uzeti na sebe takvu odgovornost“, želeći da prednost pri rešavanju ovoga pitanja prenese na puno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora na kojem prisustvuju svi arhijereji Grčke Crkve.

Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here