Средњошколац средио стару дедину кућу и нема намеру да оде са села

Поделите:

У времену када је све некако наопако и када млади напуштају своја родна места и одлазе у веће градове, вест о томе да се један момак усудио да обнови дедину кућу и да нема намеру да напусти село завређује сваку пажњу.
Михајло Миловановић, ученик четвртог разреда средње школе, који живи у Михајловцу код Смедерева у протекле три године адаптирао је стару породичну кућу и, како каже, неће отићи из села.

Стара кућа, на самом рубу села, датира из прошлог века и била је готово урушена, али Михајло је спасио од зуба времена.

– Она је мој кутак генерално, ја у њој проводим пролеће, лето, јесен и један добар део зиме, уживам у њој. Због тога сам се трудио, али бих волео да и други људи виде ово, поготово неки који нису одавде – рекао је Михајло за РТС.

Kућа има три собе које су препуне аутентичних предмета коришћених у времену за нама. Од ћилима, срџада, бокала за воду, синије, хоклице до рамова са сликама његових предака. Kућа сада мирише на босиљак док не сазру дуње.

– То је наша теорија, наша сељачка теорија, да једна генерација ствара и мучи се, друга чува, а трећа уништи и онда све тако јово наново све поново иде. Ваљда сам ја та трећа генерација, која, тачније прва после треће која ће нешто да обнови, нешто да сачува – наводи овај младић.

Испред куће, под крошњом старе крушке, одмара са друштвом, ту у близини је и мала башта, а недавно су му стигла и драв за огрев. Иако планира да упише Правни факултет, своју стару кућу неће занемарити.

– Ја из села нећу, јер село волим, јер је село део мене и ја сам део села – одсечан је Михајло Миловановић.

Све што је урадио на обнови, урадио је да би сачувао традицију и историју своје породице и каже да је сваки предмет у кући и око куће за њега подсетник на његове претке.

 

 

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here