Srpska crkva proslavlja VIDOVDAN širom srpskih zemalja i rasejanja

Podelite:

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služiće 28. juna 2017. godine, na Vidovdan, svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Gračanici i pomen junacima Kosovskog boja kod spomen obeležja na Gazimestanu.

Izaslanik Svetog Arhijerejskog Sinoda Preosvećeni Episkop bački g. Irinej služiće 28. juna 2017. godine, na Vidovdan, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Sabora srpskih svetitelja u Štutgartu. Ovom prilikom prelaturalnom pastoru Evangeličke Crkve g. Manfredu Vagneru biće uručen orden Svetog Save kojim ga je, na predlog Patrijarha srpskog g. Irineja, Sveti Arhijerejski Sinod odlikovao za njegovu pokazanu ljubav prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i višedecenijski podvig izgrađivanja dobrih odnosa sa profesorima i studentima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na bogosluženju će pojati hor Prvog beogradskog pevačkog društva.

Na Vidovdan će, po prvi put, toržestvenim bogosluženjem biti proslavljena slava kripte hrama Svetog Save posvećene Svetom velikomučeniku knezu Lazaru. U večernjim satima u kripti spomen-hrama biće održan Vidovdanski koncert na kome će nastupiti hor Beogradski madrigalisti i Pevačko društvo Mokranjac.

U drevnoj Lazarici, zadužbini Svetog kneza Lazara u Kruševcu, Vidovdan će biti proslavljen svetom Liturgijom, svečanom litijom gradskim ulicama i pomenom kod spomenika junacima Kosovskog boja.

Srpska pravoslavna crkvena opština grabaljska i sestrinstvo manastira Podlastva na Vidovdan organizuju Svebokeljski sabor. Sveta arhijerejska Liturgija počinje u 9 časova. Uslediće parastos stradalima za Krst časni i Otačestvo i bogat kulturno-umetnmički program.

Vidovdan će liturgijski i molitveno biti proslavljen u manastiru Sremskoj Ravanici na Fruškoj Gori. Uoči praznika Svetog velikomučenika kneza Lazara u 18 časova biće služeno večernje sa petohlebnicom. U 22 časa biće služena sveta tajna jeleosvećenja. Na Vidovdan sveta arhijerejska Liturgija će početi u 9.30 časova.

U crkvi Lazarici na Zvezdari, gde se decenijama čuva čestica moštiju Svetog velikomučenika i kneza Lazara, svečano preznično bdenije biće služeno u utorak sa početkom u 17 časova, a sutradan, na Vidovdan, svetom Liturgijom od 9 časova, svečanom litijom i pomenom junacima Kosovskog boja i svim srpskim junacima od Kosova do današnjih dana.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih poznata kao Vojna crkva ili crkva Besmrtnih heroja u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini proslaviće svoju slavu molitvenim obredom i Vidovdanskim koncertom.

Raduj se, Sveti velikomučeniče kneže Lazare, srpska pohvalo i zaštito!

Informativna služba SPC

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here