Sveštenik Zoran Đurović o ISPOVESTI

Podelite:

Najkraće: Ispovedali su se gresi koji su prečili pričešće, i to su ozbiljne stvari. I u ranoj Crkvi si mogao ili nijednom ili jedanput da napraviš taj greh. I to nisu bili gresi pomisli.

Dolaskom vizigota, longobarda i drugih, uvodi se pokajanje za pomisli. One počinju da se ispovedaju kao gresi. Na Istoku čak i posle 11 veka postoji ideja ispoedanja pomisli, ali kao duhovni razgovor, ne kao razrešenje od greha, jer greh kao takav ne postoji – greh koji bi te odvojio od pričešća. Zato mi imamo velike duhovnike koji nisu sveštenici a rukovode manastirima (npr. sv Benedikt Nursijski). Simeon Novi Bogoslov je imao laika, Stefana, koji ga je ispovedao. I to je sve dimenzija duhovnog razgovora i rukovođenja, korekcije, koja nije sakrametalna, jer nema opraštanja grehova. Sada, pomešalo se to što je duhovni razgovor sa tajnom ispovesti u sakramentalnom smislu, i dobili smo praksu ispovedanja za gluposti. Dolazi ti osoba svake nedelje sa istim “gresima”. Nisam da se to isključi, i u malim i monaškim zajednicama treba da postoji, jer se tu kontrolišu osobe u dobrom smislu te reči, pa i sam to imam, ali uvek gledam da ih podignem i na veći nivo. Tu treba rada, ništa više. Ne može preko kolena.

Govorim o problemu gde se osobe pričešćuju bez ispovesti, a tradicionalniji ih gledaju ispod oka i osuđuju. Kao što i ovi “liberalni” gledaju na ove druge kao priglupe. Dobro je porazgovarati sa sveštenikom ako ima iskustva, ali je loše razgovarati sa nekom budalom, a takvih ima u našim redovima koliko hoćeš. I takav može samo da upropasti osobu. Zato treba rasuđivanje. Tradicionalni neka idu i ispovedaju tradicionalne grehe, sve će uredno biti oprošteno, napredniji neka idu drugde, ali da ne misle da su napredniji od drugih. Elitizam je sektaštvo.

Idi i ispovedaj se kod neke monahinje. Ne mora da bude igumanija. Ili kod civila, ali vernog i opitnog hrišćanina. I dobićeš i ti oproštaj grehova. Jer ti gresi su naše svakodnevne muke, a razgovor sa nekim ko se razume u sve to može da ti pomogne. Zato se i molite jedni za druge. I blagosiljajte jedni druge. Time se stvara veza ljubavi koja treba da pobedi smrt

 

FB Zoran Đurović

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here