Свештеник Зоран Ђуровић: Зашто не треба постити петропавловски пост?

Поделите:

1) Није апостолски нити има потврде у Писмима, нити је у складу са Предањем. Новотарска је ствар. Сами апостоли га нису постили. Што си ти већи од Петра и Павла?

2) Тим постом се ставља надгробни споменик над период Педесетнице. Бива сасвим обесмишљена. Наиме, док се знао ред и смисао, у старој цркви се није постило од Васкрса до Педесетнице. То нису радили ни египатски пустињаци, како сведочи св. Јован Касијан (или Римљанин). 50 дана се мрсило, онда је било редно и да се мало пости, па је тај пост трајао 7 дана од 4. века у црквама: Александрија, Јерусалим и Антиохија. Тај пост се није везивао за Апостоле. Дакле, идеја и смисао је био да се постом одвоји период од Педесетнице. Како сада није одвојен, сасвим је бесмислено постити овај пост.

3) Веле: „Постимо у част Апостола“. Апостоли нису постили у своју част. Када не постимо пред празнике небројених светитеља, испада да њих не поштујемо. Такође је бесмислено оправдање да се постом стиче Царство Небеско и сл., јер би се суботом и недељом одрицали од тог истог Царства, пошто су тада забрањени постови.

4) Дакле, пост после Педесетнице је смислен само ако се држимо праксе старе цркве која није знала за пост од Васкрса од Педесетнице. Овде на делу имамо једну стихијску ствар која је улетела у духовни живот цркве и обесмислила годишњи литургијски круг.

5) Пост није ни дијета ни аскеза. Он треба да буде одраз само богослужбеног круга. Овде га обесмишљава. Зато је покојни патријарх Павле, поред све своје ригидности, био у праву када је изнео предлог да се овај пост сведе на 7 дана. То је и мој став.

6) Предложио бих, не као учитељ васељене, него као неко ко ипак разуме здрав народни инстикт (не држим се vox populi vox Dei), али и богослужбени поредак, да верни посте недељу дана, а кад се великаши договоре, добродошло. Јер у овом случају ваља поступати као и са накарадним саветом духовника: Не послушати. Немаш после оправдања. Неки су слушали Артемија, јер се духовник ваља слушати, али како су слушали без расуђивања, пали су у јерес. Тако се и овде не треба држати кобајаги ствари на снази, него здравог разума. – Није ово никаква предлог који је против цркве, јер нема ниједног васељенског сабора који је канонизова 3 остала поста у цркви. Дакле, реч је о приватним мишљенима и стихијским убацивањем пракси које немају благе везе са промишљањем. Јасан је утицај монаха, који су од иконоборства добили на превази, јер се у дане на води, поред среде и петка уводи и понедељак, као дан посвећем анђелима, а монаси их, ваљда, изображавају. Ово није студија, него свођење на коску аргумената.

 

поуке

 

Поделите:

19 Коментари

 1. Свештеник Ђуровић сматра себе мером свих ствари, уздиже се изнад Цркве. А то је врло, врло опасно.
  Најпре, није тачно да је патријарх Павле дао предлог да се овај пост сведе на 7 дана. Патријарх Павле је рекао другачије: “С обзиром да су још у XII веку постови Божић ни и Апостолски били краћи, да Црквенословенски типик наводи како неки Устави прописују почетак
  Божићњег поста 10. децембра, а да никаква општеобавезна одлука Цркве о томе није донесена, уколико се то питање постави, мислим да би наша Црква могла да пристане, као на најнижу границу, да Божићни пост траје две недеље, а Петров једну.”
  https://www.srpske-pravoslavne-ikone.com/Tekstovi/Ocrkvi/O%20Postu.html
  Он је то писао као предлог Српске Цркве за Свеправославни сабор на Криту. Прво – није доводио, као што Ђуровић чини, у питање сам Петровски пост. Друго, рекао је, АКО СЕ на сабору постави питање, да Петровски пост траје НАЈМАЊЕ недељу дана.
  И оно што је још важније. Свеправославни сабор на Криту, одржан 2016. године, није довео у питање ни Петровски, ни Успењски, ни Божићни пост, што Ђуровић чини на крају свог писања, сводећи те постове на “приватна мишљења” која су “стихијски убацивана у праксу”. За разлику од њега, Сабор на Криту каже ово:
  “Као брижна мајка, Православна Црква је одредила оно што је корисно за спасење људи и успоставила је свете периоде поста као богодаровану заштиту новог живота у Христу против сваког непријатељског напада. Следећи пример Светих отаца, Црква чува данас, као и у прошлости, свете апостолскe уредбе, каноне светих Сабора и свештена Предања, увек предлажући верницима свете постове као савршен аскетски пут који води духовном усавршавању и спасењу и проглашавајући неопходним држање свих постова током целе године: наиме, пост Ускршњи, пост средом и петком, који су засведочени у светим канонима, као и постове Рођења Христовог, Светих Апостола и Успења Богородичиног; постоје, такође, и једнодневни постови на празнике Воздвижења Часног Крста, уочи Богојављења и на дан Усековања св. Јована Крститеља, као и постови установљени због пасторских разлога или по жеља верника.”
  https://www.holycouncil.org/official-documents/-/asset_publisher/VA0WE2pZ4Y0I/content/fasting?_101_INSTANCE_VA0WE2pZ4Y0I_languageId=en_US
  Јасно је да је Ђуровићево мишљење у супротности са мишљењем Цркве. Паметноме доста.

  • Хвала на одговору.
   Једино не разумем зашто је требало објавити овај чланак? Због чега је важно знати шта Ђуровић приватно мисли? Кога он објављује? Себе или још некога? Који је критеријум за објављивање оваквих чланака?

   • “Гошћо”, питање вам је апсолутно на месту. Сајт би требало да размисли о критеријумима, јер објављивање оваквих текстова није добро. Ђуровић је у најмању руку контроверзан. Њему ничије мишљење у Цркви, ако се не слаже са његовим, није исправно. Познат је по многим неправославним ставовима које износи и на неким православним форумима. Тако је изнео став да Православна Црква без римокатоличке није саборна, него крња! Такође се хвали да причешћује и римокатолике, а изнео је и став да не би имао проблема да причешћује хомосексуалце ако не чине прељубу, иако је обоје супротно канонима Православне Цркве.
    Једноставно, човек слуша само себе, а врло се труди да своја погрешна учења прошири и у СПЦ. У том смислу је врло опасан и најмање што би се могло јесте – не давати му медијског простора.

   • Svako ima pravo na komentar i na stav. Zbog cega da se ne cuju i drugacija misljenja?
    Vecinu stvari koje je izrekao otac Zoran ne podrzavam, ali ne poricem njihovu vaznost i njihov doprinos ovoj temi.

 2. @Милан Јовић:
  “Свеправославни сабор на Криту, одржан 2016. године,… “?!
  Како може бити овај сабор ”свеправославан”, када нису
  све Православне Цркве биле заступљене – Руска, Грузијска и
  Бугарска???
  А што се тиче пок. Патријарха Павла, Његовог предлога по
  питању Божићног и Петровског поста, а у вези са Свепра-
  вославним Сабором на Криту, предлог нема значаја, будући
  да Га ни сам пок. Патријарх Павле не би образлагао на
  КРЊЕМ ”Свеправославном Сабору” на Криту, будући да
  ни сам не би био присутан, уз сазнање да Сабору не
  присуствују представнци три Православне Цркве, горе
  већ поменуте.
  Патријарх Павле ни у ком случају не би, лично присуствовао
  том – КРЕЊЕМ – КРИТ=”ТРИК” – САБОРУ, где нису заступљене
  све помесне Православне Цркве .
  А што се тиче дужине трајања постова, свако нека пости како
  и колико може, али то што одпости – нека буде свом мишљу
  својом, свом снагом својом и свим срцем својим, уз благослов/
  одобрење свештеног лица.
  Уосталом код поста је установљен институт /могућност/ скраћивања,
  ублажавања постова за све немоћне, старе, болесне, послом преоп-
  терећене…
  Ако је у СПЦ, од Светога Саве па до данас, било такво правило,
  коме и зашто, сада, пада н апамет да га мења?
  То не беше при памети ни Владики Николају, ни Оцу Јустину, ни Оцима
  пре и после њих, па каква је, онда, сврха и смисао мењати их?

  Драган Славнић

  • Тачно је да неке Помесне Православне Цркве нису присуствовале Сабору на Криту, нити су прихватиле његове одлуке. Као што, уосталом, ни велики део верног народа није прихватио, јер има у неким документима тог Сабора доста неприхватљивих екуменистичких ставова.
   Када сам написао “Свеправославни”, имао сам у виду његов “технички” назив, који се у СПЦ, а чини ми се и другим помесним Црквама, користи за његово означавање.
   У документу о посту који је донео Сабор, међутим, нема никаквих одступања од православног учења, и то је био разлог да цитирам део тог документа. Као и чињеница да су и СПЦ и Цариградска патријаршија признале тај Сабор, па би онда било нормално да и Ђуровић (као клирик Цариградске патријаршије, а самозвани “проповедник” у СПЦ) као ауторитативан прихвати цитирани став Критског сабора о посту. Али њему то није довољно, он је мерило истине.

 3. @Милан Јовић

  “Тачно је да неке Помесне Православне Цркве нису присуствовале Сабору на Криту,
  нити су прихватиле његове одлуке. Као што, уосталом, ни велики део верног народа
  није прихватио, јер има у неким документима тог Сабора доста неприхватљивих
  екуменистичких ставова.

  “Као и чињеница да су и СПЦ и Цариградска патријаршија признале тај Сабор,…”???

  Контрадикторни сте у ова два става!

  Како је СПЦ, тј који Њен део је то прихватио, ако и сами кажете у горњем пасусу:
  ”Као што, уосталом, ни велики део верног народа није прихватио, јер има у
  неким документима тог Сабора доста неприхватљивих екуменистичких ставова?!

  Дакле, тачније: ВРХУУШКА СПЦ-е је прихватила одлуке тог САБОРА, а
  ”велики део верног народа није прихватио, јер има у неким
  документима тог Сабора доста неприхватљивих екуменистичких ставова.”
  Појасните: Коме сте се Ви ”царству приволели” – ЦРКВЕНОЈ ВРХУШКИ –
  МАЊИНИ, или ЦРКВЕНОЈ ВЕЋИНИ – НАРОДУ?

  Драган Славнић

  • Поштовани, нема потребе да улазимо у “ситна цревца” око Критског сабора. Критски сабор овде није тема, него је узгред поменут. Одлуке Критског сабора СПЦ је признала јер је патријарх потписао званични документ Сабора (таква је била процедура коју је сам Сабор прописао). Тако да се може рећи да је СПЦ прихватила одлуке. То, међутим, не значи да ће Критски сабор нужно и остати прихваћен од целине Цркве (свештенства и верника сваке помесне Православне Цркве). У историји Цркве је било доста примера да су Сабори сазивани као Помесни, па чак и Васељенски, да би се испоставило да су “разбојнички”, јер нису прихваћени од целине црквеног народа. Могао бих да вам одговорим и на ваше питање какво је моје мишљење о том Сабору, али нећу да улазим у ту врсту непотребне комуникације.

 4. Џабе му сва та школа, кад скреће с пута у провалију, а није једини има их још таквих преучених који би са собом и нас да повуку у ту исту провалију.
  Народ се не буни против поста, а оваквима је већ одано велика сметња.

 5. Срамота и безумље објављивти овакве светогрдне материјале који имају за циљ по благпслову новотарског епископата , увести прво овако на мала врата у свест народа ове светогрдне идеје које нападају и руше устројство и поредак Православне Цркве зарад стварања Нове уједињене религије. А да не говоримо да се објављивањем овог душегубног отрова,постаје саучесник у борби против устројства ,поретка и традиције Цркве дефинисане Духом Светим кроз Свете Оце на Светим Васељенским Саборима.

 6. Sramota za clanak koji ste objavili, umesto da se nas narod spasava postom i molitvom, pa ako treba zbog Kosova da se posti i ponedeljak, ne samo sreda i petak, ovaj sto sebe naziva,, svestenikom” izaziva smutnje u raslabljenom, smucenom, farmom i zadrugom opijenom narodu zemlje Srbije. Ako nemate ideje makar uvedite rubriku,, reci Vladike Nikola ja Velimirovica”pa citiranje njegove tekstove, da nas za vreme posta jacate i smiruje te, a ne nervirati i ovakvim glupostima iskusavate…

 7. Сведоци смо да у времену у којем живимо, Христова Наука у душама оних који су се одрекли Св. Православља, а Екуменизам оберучке пригрлили, не вреди.
  Христове речи: Све што ја одбацих, Он ће оправдати, лаж ће за Истину свету наметнути, јер никога нема да му ко Ја сметам, од самог почетка па до краја света….”
  Причаливе не можемо спречити, али их можемо не слушати.
  Читајте Христово Јеванђеље и Свете Оце и Господ ће нас избавити и духу спасти. Испуњавајући Христове Заповести, показаћемо да смо Христови следбеници….
  Бог Вас благословио, душама Вашим, а и мени грешноме раја подарио.

  “Ево Господа С’Војскама иде, душмани наши нек се постиде….”
  Роде мој, све за душу, душу низашта. Амин.

 8. И заиста, неуки и духом слаби, поводљиви и пријемчиви за обману, када прочитају овакав текст лако могу да поверују у све и да реше да себи олакшају духовни живот избацивањем поста. Што ће са многима и бити, ако не прочитају коментаре на вест.

  Ово је почетак оног најављеног, да ће Црква променити правила поста, тако што ће нам у посту бити дозвољено да једемо мрсно, али у знатно мањој количини, док ћемо уштеђено да поклањамо сиротињи и гладнима.

  На тренутак сам помислио да сте увели рубрику лажних вести по угледу на њуз.нет. чему ово, без упозорења о чему се ради?

 9. Не знам да ли Видовдан као циљну групу има људе који нису стекли употребу разума. – Први део аргументације о смислу и бесмисленост овог поста је везан за Пасхални пост и период до Духова. Но, то је компликовано овима објаснити.
  2) Рекао сам да сам за Павлов предлог да тај пост траје 7 дана, на шта Милан Јовић, који је очигледно доживео декомпензацију, у делиријуму пише: “Најпре, није тачно да је патријарх Павле дао предлог да се овај пост сведе на 7 дана. Патријарх Павле је рекао другачије: „С обзиром да су још у XII веку постови Божић ни и Апостолски били краћи… Божићњег поста… а да никаква општеобавезна одлука Цркве о томе није донесена, уколико се то питање постави, мислим да би наша Црква могла да пристане… Божићни пост траје две недеље, а Петров једну”. Колико ја знам, недеља обухвата 7 дана.
  3) Онда се јавља Дон, са својим булажњењима: “увести прво овако на мала врата у свест народа ове светогрдне идеје које нападају и руше устројство и поредак Православне Цркве зарад стварања Нове уједињене религије. А да не говоримо да се објављивањем овог душегубног отрова,постаје саучесник у борби против устројства ,поретка и традиције Цркве дефинисане Духом Светим кроз Свете Оце на Светим Васељенским Саборима”. – Да је Дон прочитао Павла, видео би да 3 поста нису канонски уређена (“а да никаква општеобавезна одлука Цркве о томе није донесена”). По Павлу, ми немамо “општеобавезујућу одлуку”, што паметно говори, јер ови постови нису канонски. Канонима су уређени Васкршњи пост и среда и петак.
  4) Српска делегација на Криту је дошла са конструктивним предлогом, али се о посту није расправљало (питања су била унапред решена, па је било узми или остави). Представници СПЦ су потписали неке одлуке, не и све. Сабор није свеправославан, јер нису учествовале неке патријаршије. Ако оне накнадно потпишу одлуке, онда се може звати свеправославним. А очигледно је, како написах о. Љуби, да нам Бог неда да направимо свеправославни сабор јер ту мора да буде и Римска Патријаршија. Жао ми је за вас који имате другачије идеје, али са Господом се не може прети.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here