Sveti Stefan, Despot srpski

Podelite:

Sveti Stefan, Despot srpski
Stefan Lazarević poznat i kao Stevan Visoki (rođen u Kruševcu 1377, umro u Glavici kod Kragujevca 19.07.1427) je bio sin kneza Lazara (1371—1389) iz porodice Hrebeljanovića. Vladao je sa titulama kneza (1389—1402) i despota (1402—1427).

Životopisac Svetog Stefana Visokog, sina Svetog kneza Lazara srpskog i kneginje Milice, Konstantin Filosof, piše da je Sveti Bogovidac Mojsije bio uzor i obrazac Svetom Bogoljupcu, pravednom Stefanu despotu, jer je i životni put njih dvojice od samog početka skoro jednak. I Mojsije i Stefan su oko 40 godina spasonosno vodili svoj bogoizabrani narod kroz zemlju ropstva egipatskog i turskog.

Još ga je uporedio sa Isusom Navinom, jer mu je bio sličan u veri i hrabrosti, te sa prorokom Danilom i Sveta Tri Mladića iz peći vavilonske, jer je i on kao i oni bio u čeljustima lavovskim i prolazio groz oganj.

Podigao je divne zadužbine, manastire Mansiju i Kalenić i bio zaštitnik hrišćanstva na Balkanu u najtežim danima. Smatra se jednim od najvećih srpskih vladara i vojskovođa, u svoje vreme je važio za jednog od najboljih vitezova i vojskovođa, a njegova književna dela ga čine jednim od najvećih srpskih književnika u srednjem veku. Prilikom obnavljanja viteškog reda Zmaja, u decembru 1408. godine, Stefan se našao na drugom mestu među vitezovima, odmah iza samog mađarskog kralja Žigmunda. Upokojio se u Gospodu 19 jula 1427. godine. Srpska pravoslavna crkva ga je kanonizovala 500 godina nakon njegove smrti 19.07.1927. godine i slavi ga 01.08. (19.07. po julijanskom kalendaru).

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here