Sveti vladika Nikolaj: O POŠTOVANJU SVEŠTENIKA

Podelite:

Poštujte braćo, sveštenike svoje. Oni su sluge Hristove i predstavnici apostola Hristovih. Njihova je služba teška, njihova odgovornost pred Bogom ogromna. Oni se mole Bogu za sve nas. Oni svojim rukama i molitvama pripremaju sv. pričešće, kojim se vi sa Bogom sjedinjujete. Oni vas dočekuju kad se rađate, oni vas ispraćaju kad umirete. Oni za vas Bogu odgovaraju.

Sveti Sava je rekao: „Ako je pop grešan, molitva njegova nije grešna“. Ne osuđujte svoga sveštenika, ne ružite ga, ne gonite ga. Za svoje grehe on će odgovarati Bogu više nego li vi za svoje, jer je sveštenik Boga živoga. Ako je sveštenik grešan, poštuj ga i poštovanjem ćeš ga zastideti i on će se popraviti. Ako li ga osuđuješ i ružiš, on će postati još gori. Poštujte braćo, sveštenike svoje.

Nemojte se praviti pametniji u duhovnim stvarima od sveštenika. I ako sve ne tvori što treba tvoriti, po slabosti svojoj, on zna šta treba govoriti. Pitajte ga o putu spasenja i slušajte reči njegove. Molite ga, da vam objasni i on će vam objasniti. Ja sam ispovedio neke, koji su se kajali što su osuđivali svoga sveštenika.

Sveštenik ima svoj sud i svoga sudiju. I ako greši, znajte, da ga kazna neće obići. No, nemojte mu vi biti sudija. On veliko breme nosi i veliku odgovornost ima. Otuda je i njegovo spasenje teže nego vaše. Zato vas molim, braćo, poštujte sveštenike svoje.

Vladika Nikolaj „Duhovne pouke“

Manastir Vavedenje

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here