Ђачку клупу су делили Меша Селимовић и Патријарх Павле

Поделите:

Меша Селимовић који је сам за себе говорио да је Србин мухамеданске вјере,  био је рођени Тузлак и један од најзапажених српских писаца прошлог века. Колико живот зна да буде непредвидив најбоље нам сведочи вероватно и то како је Гојко касније Патријарх Павле и Меша седили у једној клупи у гимназији.

“Ја сам седео у првој клупи. Са десне ми је стране био муслиман Меша, а са леве један Хрват. Ја сам био у средини. Тако да смо живели, што се каже, као браћа, као своји… Тада се то није тако осећало јер се видело да су времена тешка и да иду још гора. Тако су те разлике и националне и ове друге биле непримећујуће. Сад се сувише истиче понекада националност и вера… А онда је били смо другови школски, у истој клупи смо седели Србин, Хрват и муслиман” – причао је патријарх Павле о својим школским данима.

Осим овога два великана су делили и једну трагедију, рођеног брата Патријарха Павла  Душана су убиле усташе, као и  Шефкију брата Меше Селимовића, који му је био и инспирација за чувено дело “Дервиш и смрт.”

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here