Ugrin Popović: Priča o bogatašu i Lazaru

Podelite:

(Ili – kako se može pristupiti Svetom pismu kada se priče poznaju i upoređuju)

 

Kontekstualizacija ove priče je u tome što bogati «pravednik» jeste onaj koji ima znanje o Bogu (puni stolovi hrane), ali ga ljubomorno čuva (ne daje Lazaru ni mrvice koje padaju sa stola), ostvarujući sebe u svojoj pravednosti (jer je status bogatstva imao samo onaj koji je Bogu ugodio, po jevrejskom shvatanju Božijih blagoslova), u kojoj ne vidi čoveka. Ne vidi Lazara. (Niti smatra da je to potrebno, po Božijem nauku, kojeg se grčevito drži).

Uporedio sam mrvice sa stola, u pristupu žene Hananejke (Mt 15:21-28), koja je želela te „mrvice“, ne bi li njima spasila ćerku, dok je Lazar takođe želeo te mrvice, ne bi li njima spasao sebe.

Hristos joj je dao «mrvice» na osnovu njene vere i stava, Lazar ih nije dobio. Ćerka je živela, Lazar je umro.

Ipak, Avraam, rodonačelnik vere, ima u svom krilu Lazara, jer naposletku, nije on kriv što mu nisu dali mrvice sa svojih «pravedničkih» stolova, dok je nekadašnji «veliki pravednik» u paklu ognjenom i traži sada kap vode.

Hristos jeste doneo tu vodu (uporedi sa Jn 4) i u Ad, jer On jeste voda života. Nije na Avraamu da dâ tu vodu, „veliki je ponor između vas i nas“(Lk 16:19-31), jer gospodar života nije on, već Bog, ka Kome te zemaljske «mrvice» i uzvode, a zato su i veoma bitne.

Ontološki bitne, ne moralistički. Zato, taj bogati «pravednik» i jeste u Adu, jer ga moral nije mogao spasiti. Potrebna mu je voda živa, koju je dobio i onda živeo, jer Hristos jeste ta Voda Živa i daje se, ne po moralnim zaslugama, već iz ljubavi kojom Bog „tako zavole svet“ (Jn.3:16).

 

MISLITE O TOME!!!

P.S. Vidimo se na mom YouTube kanalu da izučavamo Bibliju zajedno. Blagoslov.

Sveštenik Ugrin Popović za Vidovdan

 

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here