Васкрсења Христовог и Новомученика у московском Сретењском манастиру

Поделите:

25. маја 2017. године на територији древног московског Сретењског манастира биће освештан нови храм Васкрсења Христовог и Новомученика и Исповедника Цркве Руске.

С обзиром да је хиљаде верника, из свих делова Москве и Подмосковја, притицало на богослужења, изградња новог храма је постала насушна потреба за Сретењски манастир. Бројни верници су, због недостатка места у храму, били принуђени да се по различитим временским условима моле под отвореним небом.

Нови храм треба не само да омогући више простора за богослужења на територији манастира, већ и да прослави спомен на милионе православних хришћана, мученика, исповедника и свих оних који су нашли у себи снагу да се подвигом свог духовног служења Богу, Домовини и народу, у периоду милитантног атеизма и гоњења, супротставе деструктивном нереду који је отпочео пре 100 година. Без обзира на сву трагичност историје, храм није мрачан. Напротив, све у храму – и архитектура, и фрескопис – нoсе радост и светлост Васкрсења Христовог, идеју помирења, победе Цркве Божије над злом овога света, слављење Вечног Живота над смрћу.

Одлука о изградњи храма била је донета на заседању Старатељског Савета 3. марта 2011. године.

У децембру 2012. године организован је отворени конкурс за пројекат новог храма Новомученика и Исповедника Цркве Руске. Између осталих услова конкурса, био је и захтев да се „прикаже традиционална за руску црквену архитектура идеја Дома Божијег, а такође и идеја подвига и слављења духовне победе Новомученика Руских“; капацитет храма – до 2000 људи. Од 48 пристиглих пројеката, за најбољи су проглашени радови Јурија Купера и Дмитрија Смирнова.

Пре него што се приступило изградњи храма, урађена су темељна археолошка истраживања. Свеобухватна изградња храма отпочела је почетком 2014.године. На изградњу храмовног комплекса, који укључује и реконструкцију целе територије манастира, отишло је 1288 календарских (866 радних) дана. Храм се налази на 61. метру изнад нивоа земље. Број спратова – 5 (4 надземна и 1 подземни).

Приликом изградње коришћена је најмодернија технологија. Храм поседује 4 лифта, укључујући и лифт за инвалиде. Створен је јединствени информациони систем, који укључује рачунарску мрежу манастира, систем за озвучење и систем безбедности. Како би се обезбедила повољна микроклима, храм је опремљен системом за вентилацију и климатизацију ваздуха. Осветљење, грејање, аудио и видео пренос се регулишу помоћу савремене дигиталне технике.

У исто време, храм је врло традиционалан. У његовом архитектектонском уређењу преовладава руски стил, док је фрескопис сачињен од елемената византијске уметности. Храм је изграђен од белог кречњака из Владимирског каменолома. Древни московски храмови изграђени су од сличног белог камена. Како би се урадила декоративна орнаментика, било је потребно направити 29 000 детаља који заузимају запремину 910 м3. Ентеријер и екстеријер храма су украшени орнаментима који су рађени према најбољим узорима старих времена. За унутрашње уређење орнаментике употребљено је 4500 детаља камена, запремине 230 м3 .

Храмовни комплекс чини неколико спратова. Горњи храм је посвећен Васкрсењу Христовом, Новомученицима и Исповедницима Цркве Руске. Фрескопис изузетне лепоте оставља без даха сваког ко уђе у храм. У централној куполи се налази фреска Господа Сведржитеља, око Њега је безбројан збор светитеља, међу којима су не само Новомученици, него и други светитељи врло поштовани и вољени у Русији.

Доњи храм је посвећен светом Јовану Претечи и Дванаесторици апостола. Баптистеријум, крстионица у средини доњег храма, украшена је мозаицима у складу са древним црквама у Равени, из VI века. Овде ће се, поред крштења, одржавати и лекције катехизације. Беседе о хришћанском животу увелико изазивају велико интересовање међу студентима светских универзитета, као и међу престоном интелигенцијом. У амфитеатру семинарије се сваке недеље окупља више од 350 људи најразличитијих професија. Преко интернета, лекције прати од 25 до 35 хиљада људи.

На другом спрату, у стилобатном делу новог храмовног комплекса планирано је отварање 8 нових амфитеатара, како за просветитељску делатност тако и за центре за младе. При храму ће бити изграђена два музеја: Музеј Новомученика Цркве Руске и музеј Торинског покрова.

25. маја 2017. године, на празник Вазнесења Господњег, планиран је и пренос моштију свештеномученика Илариона у нови храм – у нову гробницу која је направљена од камења са Соловка. Међутим, ова светиња није једино што може привући пажњу ходочасника и бројних гостију престонице.

Необична лепота фресака у апсиди изнад олтара горњег храма обузима посетиоце. Представа Тајне Вечере није у потпуности традиционална – поред дванаест апостола, овде су присутни и ликови светих Новомученика ХХ века. Она је налик на преставу Тајне Вечере у Царству Небеском. Резбарени камени иконостас, не тако висок, даје могућност сваком присутном у храму да разгледа до детаља овај раскошни олтарски фрескопис.

Храм је фрескописан на укупној површини од 6530 м2. За нови храм је посебно живописано 47 икона, од којих је већина у руско-византијском стилу. Мозаичке иконе су изведене у јединственом стилу ломоносовског мозаика од стаклене пасте.

На тргу испред новог храма урађено је све да се омогући обављање богослужења под отвореним небом, како би у њему могло да учествује и јасно чује појање познатог Сретењског хора до 5000 људи. Патријаршијско крило је специјално пројектовано тако да може да служи као олтар.

Седам златних купола новог храма је украшено јединственим појасом слепих аркада, и оне су добро видљиве из разних делова Москве. Нови храм Васкрсења Христовог и Новомученика и Исповедника Цркве Руске, према мишљењу московских архитеката, постао је једно од доминантних места старог дела престонице која чува сећање на прошлу и садашњу златну епоху срцу драге Отаџбине.

Православие.Ru

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here