VELIKAN SRPSKOG RODA, DUHOVNIK I BOGOSLOV: OSVEĆEN ZAVETNI HRAM AVE JUSTINA U ĆELIJAMA

Podelite:

Jubileji Prepodobnog oca Justina, 125 godina od rođenja i 40 godina od prestavljenja Gospodu, proslavljeni su osvećenjem troprestonog hrama posvećenog Svetom Savi, Svetom Justinu Mučeniku i Svetoj Mariji Egipćanki, podignutom prema Avinom zavetu u manastiru Ćelijama, gde je on preko tri decenije Bogu služio.

Čin osvećenja i svetu arhijerejsku Liturgiju služili su Visokopreosvećena i Preosvećena gospoda arhijereji: crnogorsko-primorski Amfilohije, berlinski i nemački Marko (Ruska Zagranična Crkva), bački Irinej, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, raško-prizrenski Teodosije, kruševački David, osečkopoljski i baranjski Heruvim, mohački Isihije, umirovljeni niški Jovan, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije i domaćin sabranja Episkop valjevski Milutin.

Arhijerejima je sasluživalo brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija, a posebnu lepotu bogosluženju dalo je pojanje učenika prizrenske Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“. U okviru svečanosti u Ćelijama, kojom je ujedno u Eparhiji valjevskog krunisana proslava jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, upriličeno je uručenje novoustanovljenog ordena Svetog oca Justina. Takođe zaslužnim laicima uručeni su orden Svetog vladike Nikolaja i arhijerejske gramate. Za kraj sabranja ćelijsko sestrinstvo, predvođeno visokoprepodobnom igumanijom Glikerijom, priredilo je trpezu ljubavi za sve koji su došli da sa njima podele radost dugoočekivanog događaja.

U navečerje svečanosti, na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski g. Milutin je priredio u Eparhijskom domu Eparhije valjevske prijem za braću arhijereje i druge uvažene goste koji su došli da sa njim i bogompoverenim mu vernim narodom proslave jubileje Prepodobnog oca Justina i Srpske Pravoslavne Crkve i molitveno učestvuju u osvećenju troprestonog hrama sagrađenog prema amanetu novoprosijavšeg svetitelja. Prijem u Eparhijskom domu i potom večera u Parohijskom domu Pokrovske crkve protekli su u velikoj prazničnoj radosti i srdačnim razgovorima. Sa blagoslovom Episkopa valjevskog g. Milutina drage goste je pozdravio protonamesnik Darko Đurđević, arhijerejski namesnik prvi valjevski, opisavši istoriju Pokrovskog hrama i poželevši dobrodošlicu arhijerejima. U manastiru Ćelijima služeno je praznično bdenije u susret velikom događaju za Eparhiju valjevsku, Srpsku Pravoslavnu Crkvu i Pravoslavlje u celini, budući da je ava Justin izuzetno poštovan kod svih pravoslavnih naroda. Službom je načalstvovao protonamesnik Branko Čolić uz sasluživanje sveštenoslužitelja iz Valjeva i pojanje učenika Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“ iz Prizrena.

Na dan osvećenja troprestonog hrama, kada sveta Crkva proslavlja roditelje Presvete Bogorodice Svetog Joakima i Anu, u manastiru Ćelijama sabralo se mnoštvo vernika da predvođeni arhipastirima uznesu molitve u slavu Gospoda i čast Prepodobnog oca Justina.

-Ova svečanost je radost za Eparhiju valjevsku, rodnu eparhiju oca Justina – Vranjsku, našu pomesnu Crkvu, ali i sve koji čine pravoslavnu vaseljenu, jer je Sveti bogonosni otac Justin bio velikan ne samo srpskog roda, duhovnik i bogoslov Srpske Crkve nego i svetilo svepravoslavne hrišćanske vaseljene, rekao je u liturgijskoj propovedi Episkop bački g. Irinej, jedan od istaknutih savremenih teologa i arhijereja duhovno poniklih kraj ave Justina.

Ava Justin, apostol svoga vremena

Beseda u hramu jeste tumačenje Jevanđelja, jer je ono neraskidivo povezano sa svetom Liturgijom. Sve što u Jevanđelju čitamo na svetoj Liturgiji se ostvaruje i to doživljavamo. Ne teoretski, već realno, organski, kao učesnici. Liturgija je domostroj spasenja, a Sveto Pismo je bogonadahnuti opis tog domostroja. Jer, Gospod Hristos se ovaplotio u telo čoveka, a Svoju reč u reč svetog Jevanđelja. Današnja priča o čudesnoj svadbi simvolizuje večno blaženstvo Carstva Božjeg koje se ovaploćuje na svetoj Liturgiji, i mi smo sami zvanice na toj svadbi. Na kraju se kaže da onaj koji nije osenjen blagodaću Duha Svetoga nije dostojan da učestvuje u toj svadbi, odnosno bude deo radosti Carstva Božjeg. Dostojni su svi koji su se tom pozivu odazvali, oni postaju izabrani, poučavao je vladika Irinej.

-Ako je postojao čovek u našem rodu i u našem vremenu van granica naše zemlje i Crkve koji je čitavog svog života budno slušao zov Hristov i odazvao mu se svim svojim bićem to je bio Sveti ava Justin Ćelijski i Vranjski, izdanak porodice koja je sedam kolena unazad davala sveštenike, odrastao u domu molitve u blizini manastira Svetog Prohora Pčinjskog. Pored školovanja u Beogradu i inostranstvu, glavni izvor njegovog duhovnog bića je blagodat Božja, istakao je Episkop bački g. Irinej.

-Svi koji su imali prilike, a i ja nedostojni sam bio toga udostojen, sećaju se kako je bogoslužio. Ne ovde, u ovom hramu, koji je toliko želeo, toliko za njim čeznuo i ostavio ga kao svoj amanet svojim duhovnim potomcima i svome manastiru Ćelijama. Sećamo se sa kakvim je suzama i molitvenim uzdasima bogoslužio, sa kakvom dušom koja gori pred Gospodom kao neugasiva svetiljka. Isto tako svi se sećamo njegovih beseda, omilija, njegovih liturgijskih propovedi. Propovedao je u skromnom ćelijskom Svetoarhangelskom hramu, najčešće pred relativno malim brojem monahinja i svega nekoliko ljudi iz obližnjih sela tako nadahnuto, istinoljubivo, očaravajuće za duše slušalaca. Da je služio u Svetoj Sofiji u Carigradu, Isakijevskom sabornom hramu u Petrogradu ili u hramu Hrista Spasa u Moskvi ne bi govorio drugačije. Starac Justin je znao da svedočiti ljubav, pravdu i istinu Hristovu jeste njegov večni zadatak, podelio je svoja sećanja na duhovnog mu oca vladika Irinej.

-U ličnosti ave Justina ostvaruje se ono što je on govorio za Svetog Jovana Preteču Gospodnjeg i druge svetitelje, a to je da su u njima spojeni darovi Duha Svetoga i sve vrste podviga koje se svode na podvig vere i ljubavi prema Gospodu Hristu, prema Svetoj Trojici, ali i prema tvorevini Božjoj i bližnjima. Bio je nosilac Božje blagodati, ali i svih oblika podvižništva. Ava Justin je bio apostol svoga vremena, hodajuće – živo Jevanđelje, onaj koji ga svedoči svim svojim bićem i širi ga po svetu. Ako je do neustrašivog ispovedanja vere, on je tu. Ako je do stradanja za veru Hristovu, on je opet tu. Ali, najviše je u svetu poznat kao teolog, veliki otac i učitelj Crkve našeg vremena. On je živi primer podvižnika koji bogoslovstvuje i bogoslova koji je podvižnik. Kako je reč oca Justina nadahnjivala bogotražitelje za njegovog života, tako danas čine njegove knjige, a još više njegove svete mošti, istakao je Episkop bački g. Irinej.

Na kraju svete Liturgije, sabrane je pozdravio Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, jedan od Avinih duhovnih sinova. Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, usled nemogućnosti da dođe i načalstvuje liturgijskim sabranjem, uputio je pismo Preosvećenom Episkopu valjevskom g. Milutinu, ćelijskom sestrinstvu, braći Episkopima i vernom narodu.

-Ovaj događaj je od velikog značaja ne samo za Eparhiju valjevsku već celu našu Crkvu i šire. Ime oca Justina, novoprestavljenog svetitelja, ne pripada samo našoj Crkvi već celom Pravoslavlju. Stoga, od Gospoda želimo da ovu duhovnu svečanost proslavite u najboljem poretku na radost svetih ugodnika i naroda našeg. Srdačno pozdravljamo Vas, Preosvećeni Vladiko, sve arhijereje, sveštenstvo i monaštvo, kao i blagoverni narod. Blagoslov Svetog Save i oca Justina neka se bogato izlije na sve prisutne i na sav naš narod, navodi se u pismu patrijarha Irineja koje je pročitao direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović.

Domaćin svečanosti, Episkop valjevski g. Milutin je zablagodario patrijarhu Irineju na pozdravnom pismu. -Velika je čast biti danas ovde, u ovom svetom hramu, koga je Duh Sveti osvetio i utvrdio i nama dao da u njemu pojemo svete Liturgije do kraja veka, rekao je vladika Milutin i pozdravio braću arhijereje, sveštenstvo i monaštvo, kao i komandanta Kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu pukovnika Zorana Smiljanića, direktora Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama dr Miletu Radojevića, prvog sekretara Ambasade Ruske Federacije g. Alekseja Žukova, predstavnike državne vlasti, lokalnih samouprava sa područja Eparhije valjevske i svu braću i sestre koji su tog dana bili pod svodovima svetog hrama u manastiru Ćelijama, gde je Sveti otac Justin služio, pisao i propovedao. Srdačnu blagodarnost Vladika Milutin uputio je Vladici Irineju na divnoj besedi, u kojoj nas je poučio kako treba da živimo i da se ugledamo na velikog Božjeg čoveka Oca Justina.

-Ovaj dan smo dugo čekali i on mnogo znači ne samo za Eparhiju valjevsku, jer otac Justin je vaseljenski svetitelj. Sve ono što je ovde rađeno i građeno pripada celoj vaseljeni. On danas iz nebeskog sveta posmatra ne samo nas ovde okupljene, nego i sve Srbe. Na nama je da položimo ispit pred njim. Raduje se njegova duša koja nas odozgo gleda i blagosilja, onako kako je to činio i dok je bio na zemlji – pun smirenja, pun radosti i pun ognja za veru i istinu Hristovu. Raduje se moja duša što sam kao nadležni arhijerej mogao da dočekam sve arhijereje, sveštenstvo i monaštvo i sve vas, braćo i sestre. Tu radost delim sa svima vama, rekao je vladika Milutin.

Odlikovanja i gramate za dobrotvore

Aprila 2019. godine Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve uslišio je molbu Episkopa valjevskog g. Milutina da Eparhija valjevska izradi orden Svetog oca Justina. Prvi primerak odlikovanja dodeljen je Patrijarhu srpskom g. Irineju. Takođe, odlikovanje su dobili i duhovna čeda oca Justina: mitropolit Amilohije, arhiepiskop Marko, vladike Irinej i Atanasije, kao i igumanija Glikerija sa sestrinstvom manastira Ćelija. Orden Prepodobnog ave Justina posthumno je dodeljen autoru projekta zavetnog hrama prof. dr Predragu Ristiću. Velikim dobrotvorkama novog hrama u Ćelijama Ivoni Janjić Adamović i Mirjani Sabadi dodeljen je orden Svetog vladike Nikolaja.

Za trpezom ljubavi, uspomene na dane provedene sa avom Justinom evocirao je Arhiepiskop berlinski g. Marko. U manastir Ćelije dolazio je u vremenu u kom su retki bili hrabri da to čine. Na svakom koraku susretao se sa policajcima koji bi pitali o razlozima dolaska. -Mali deo naroda bio je svestan koliko velikog čoveka je imao u svojoj blizini. Hvala Bogu, prilike u društvu su se promenile i danas u Ćelije na poklonjenje avi Justinu mnogi dolaze, rekao je Vladika Marko, uputivši blagodarje domaćinima, patrijarhu Irineju i braći episkopima.

-Kroz vekove, Rusi i Srbi rame uz rame vodili su brojne bitke. Sad vodimo bitku na duhovnom polju i izdržaćemo, jer se borimo za pravu stvar, poručio je u zdravici prvi sekretar Ambasade Rusije g. Aleksej Žukov.

-Ovaj hram biće jedan od najlepših u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Hram će svedočiti o svima nama koji smo dali svoj doprinos njegovoj gradnji. Neka bi dao Bog da se naši potomci ponose nama kao što se mi ponosimo našim vladarima koji su zidali zadužbine na Kosovu i Metohiji, , reči su dr Milete Radojevića, direktora Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama.

U ime manastira Svetog Jovana Preteče, skita Verije, blagodarje je uputio jeromonah Pantelejmon.

Igumanija manastira Ćelija mati Glikerija darivala je episkope ikonama Prepodobnog oca Justina koje je izradila ćelijska ikonopisačka radionica. Uručeni su eparhijski darovi i arhipastirske gramate, zahvalnice ćelijske obitelji dobrotvorima i priložnicima troprestonog hrama, dok su prizrenski bogoslovi dobrineli svečanoj atmosferi pojanjem duhovnih i narodnih pesama.

pravoslavie.ru
Podelite:

3 Komentari

  1. I umesto da proslava 8 vekova Srpske pravoslavne crkve bude u Milesevi, nad grobom Svetog Save, ili u Rasu, a naravno najlogicnije u Peckoj Patrijarsiji ili Zici, oni prave proslavu u Celijama. Ovo ostalo je daleko, ko ce da se j.benise po tim gudurama. Tolika je vama Srbija mera, do Valjeva, ostalo vam i ne treba.

  2. U stvari vama samo trebaju Simanovci i Studio Pinka. Pa tamo zatvoriti i Q.rcica, i Malog Rumenog Tacica, i Cmarica, i naprdnjackog Patrijarha, i sav ovaj talog sto nam je popunio institucije, i dici u vazduh.

  3. I umesto da 8 vekova bude u duhu Svetog Save i u njegovo ime, izgleda da ce proteci u cast sektasa Justina. Ako je Justin bio koren iz koga je izniklo ovo veliko zlo u liku Amfilohija, Atanasija, Artemija i Irineja, cetri jahaca srpske apokalipse, onda mora da je i taj koren bio truo i zao.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here