Верници из Србије одлучили да подигну храм Светом Нектарију Егинском, ево и зашто

Поделите:

Српско село Јагодњак крај Осијека, са свега 500 житеља, већ годинама је уточише највећих овоземаљских и васељенских чуда. Један од њих је и градња Храма Светог Нектарија Егинског, који је многе вернике излечио чак и од најтеже болести – рака.
Нови храм ниче на свега 20 метара од древне цркве Светог оца Николаја, старе скоро три века, а најзаслужнији за то је парох отац Слободан Мајкић и сви људи добре воље који помажу изградњу ове светиње.

– Излили смо темељ прошлог октобра и освештали га на светлу суботу, 22. априла. Почели смо да градимо зидове куполе изнад олтара, и то све од прилога, пре свега Срба преко Дрине и Саве. Свети Нектарије Егински у српском народу познат је као васељенски исцелитељ попут Василија Острошког, а сведок сам бројних његових чудотворења већ четири године – истиче Мајкић.
Како каже, на месту храма излечени су многи и пре 26. септембра прошле године, када су у Јагодњак стигле мошти Светог Нектарија Егинског.

– Много пре тога почео сам да му се молим за здравље болесних који су долазили овде и чудо за чудом се понављало. Знам жену која се излечила од карцинома молећи се Светом Нектарију Егинском. Ректор Богославије у пензији Душан Петровић оздравио је уз помоћ овог свеца далеке 1975. године, а пре две године ишао је са мном на поклоничко путовање Светом Нектарију на Егину. Испричао ми је да се када је први пут отишао тамо више бавио својом болешћу него молитвом Нектарију пошто је једва дисао од болова у лумбалном делу кичме. Од тада није осетио више бол – наглаша Мајкић, и додаје да је Петровић присуствовао побадању крста и освећењу земљишта и темеља новог храма.

Нови храм ниче на свега 20 метара од древне Цркве Светог оца Николаја, старе скоро три века
Мајкић је осам пута ишао на Егину, а већ после првог пута је одлучио да гради храм пошто је упознао старца Нектарија Виталиса.

– Све што се дешава са храмом је благослов старца који је прави светац, духовно сличан Нектарију. Чим сам се пре тачно четири године вратио у Јагодњак, рекао сам да ћу изградити храм Нектарију Чудотворцу поред Цркве Светог оца Николаја, која се тад обнављала. Сви су ме у чуду гледали, али то се остварује. Старац Нектарије ми је даривао икону Нектарија Чудотворца, а затим епитрахиљ да читам молитву народу за оздрављење и накрсни крст да би ми поклонио схи мантију, коју је добио пре 70 година када се замонашио, и књигу. Одмах након тог дара добио сам на Егини мошти Нектарија Чудотворца, које сам ставио у кивот заједно са старчевом схи мантијом и књигом. Свако ко се буде молио пред тим кивотом добиће исцељење од светог човека – каже Мајкић и позива све људе добре воље да помогну завршетак овог храма и учествују на поклоничком путовању на Егину од 13. до 18. септембра.
Свети Нектарије Егински

Свети Нектарије Егински је грчки монах који је био настојник манастира на острву Егина, поред Атине. Живео је половином 19. века, а преминуо 1920. године. Моле му се посебно верници који болују од малигних болести. Сви верници одлазе код његових светих моштију у цркву на острву Егина, у манастире који имају честицу Светог Нектарије Егинског (део светих моштију) или целивају његове иконе, помазује се освећеним уљем Светог Нектарија Егинског и сваки дан се чита Акатист и молитва Светом Нектарију Егинском за исцељење. Храм Светог Нектарија Егинског постоји и у Ваљеву, па када се заврше радови у Јагодњаку, то ће бити друга светиња овог исцелитеља под покровитељством СПЦ.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here