Vernici iz Srbije odlučili da podignu hram Svetom Nektariju Eginskom, evo i zašto

Podelite:

Srpsko selo Jagodnjak kraj Osijeka, sa svega 500 žitelja, već godinama je utočiše najvećih ovozemaljskih i vaseljenskih čuda. Jedan od njih je i gradnja Hrama Svetog Nektarija Eginskog, koji je mnoge vernike izlečio čak i od najteže bolesti – raka.
Novi hram niče na svega 20 metara od drevne crkve Svetog oca Nikolaja, stare skoro tri veka, a najzaslužniji za to je paroh otac Slobodan Majkić i svi ljudi dobre volje koji pomažu izgradnju ove svetinje.

– Izlili smo temelj prošlog oktobra i osveštali ga na svetlu subotu, 22. aprila. Počeli smo da gradimo zidove kupole iznad oltara, i to sve od priloga, pre svega Srba preko Drine i Save. Sveti Nektarije Eginski u srpskom narodu poznat je kao vaseljenski iscelitelj poput Vasilija Ostroškog, a svedok sam brojnih njegovih čudotvorenja već četiri godine – ističe Majkić.
Kako kaže, na mestu hrama izlečeni su mnogi i pre 26. septembra prošle godine, kada su u Jagodnjak stigle mošti Svetog Nektarija Eginskog.

– Mnogo pre toga počeo sam da mu se molim za zdravlje bolesnih koji su dolazili ovde i čudo za čudom se ponavljalo. Znam ženu koja se izlečila od karcinoma moleći se Svetom Nektariju Eginskom. Rektor Bogoslavije u penziji Dušan Petrović ozdravio je uz pomoć ovog sveca daleke 1975. godine, a pre dve godine išao je sa mnom na pokloničko putovanje Svetom Nektariju na Eginu. Ispričao mi je da se kada je prvi put otišao tamo više bavio svojom bolešću nego molitvom Nektariju pošto je jedva disao od bolova u lumbalnom delu kičme. Od tada nije osetio više bol – naglaša Majkić, i dodaje da je Petrović prisustvovao pobadanju krsta i osvećenju zemljišta i temelja novog hrama.

Novi hram niče na svega 20 metara od drevne Crkve Svetog oca Nikolaja, stare skoro tri veka
Majkić je osam puta išao na Eginu, a već posle prvog puta je odlučio da gradi hram pošto je upoznao starca Nektarija Vitalisa.

– Sve što se dešava sa hramom je blagoslov starca koji je pravi svetac, duhovno sličan Nektariju. Čim sam se pre tačno četiri godine vratio u Jagodnjak, rekao sam da ću izgraditi hram Nektariju Čudotvorcu pored Crkve Svetog oca Nikolaja, koja se tad obnavljala. Svi su me u čudu gledali, ali to se ostvaruje. Starac Nektarije mi je darivao ikonu Nektarija Čudotvorca, a zatim epitrahilj da čitam molitvu narodu za ozdravljenje i nakrsni krst da bi mi poklonio shi mantiju, koju je dobio pre 70 godina kada se zamonašio, i knjigu. Odmah nakon tog dara dobio sam na Egini mošti Nektarija Čudotvorca, koje sam stavio u kivot zajedno sa starčevom shi mantijom i knjigom. Svako ko se bude molio pred tim kivotom dobiće isceljenje od svetog čoveka – kaže Majkić i poziva sve ljude dobre volje da pomognu završetak ovog hrama i učestvuju na pokloničkom putovanju na Eginu od 13. do 18. septembra.
Sveti Nektarije Eginski

Sveti Nektarije Eginski je grčki monah koji je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina, pored Atine. Živeo je polovinom 19. veka, a preminuo 1920. godine. Mole mu se posebno vernici koji boluju od malignih bolesti. Svi vernici odlaze kod njegovih svetih moštiju u crkvu na ostrvu Egina, u manastire koji imaju česticu Svetog Nektarije Eginskog (deo svetih moštiju) ili celivaju njegove ikone, pomazuje se osvećenim uljem Svetog Nektarija Eginskog i svaki dan se čita Akatist i molitva Svetom Nektariju Eginskom za isceljenje. Hram Svetog Nektarija Eginskog postoji i u Valjevu, pa kada se završe radovi u Jagodnjaku, to će biti druga svetinja ovog iscelitelja pod pokroviteljstvom SPC.

Blic

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here