Vladika Irinej: „Sveti Jovan Krstitelj je živi most između epohe pre Hrista i epohe u kojoj je Hristos među nama, sa nama i u nama.“

Podelite:

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački g. Irinej služio je u sredu, 11. septembra 2019. godine, na dan praznovanja Usekovanja glave svetoga Jovana Krstitelja, svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu u Novom Sadu, uz sasluženje umirovljenog Episkopa kanadskog Georgija, sveštenstva i đakonstva Eparhije bačke.

Besedeći po pročitanoj jevanđelskoj perikopi, vladika Irinej je ukazao na značaj službe svetoga Jovana Krstitelja. On je živi most između epohe pre Hrista, epohe pripreme za susret sa Hristom, i epohe u kojoj je Hristos među nama, sa nama i u nama. Ovo njegovo pogubljenje nije smrt, nije poraz, nego je pobeda pravde, istine i ljubavi nad zlom, grehom i satanom. Pobeda Božja! Zato je on živ za navek u slavi pravednika, u Carstvu Božjem, u zajednici sa svima svetima, i on je veliki molitvenik za sav ljudski rod. Pravi ljudi poput svetoga Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjega – neraskidivo vezani ljubavlju, verom za Ličnost Hristovu – ne pristaju ni na kakav truli moralni kompromis, ostaju dosledni do kraja, pa i po cenu ovozemaljskoga života. Tu već vidimo začetak Novoga Zaveta: Gospod Hristos strada i umire za sav ljudski rod, ali ne samo što on oživljava Vaskrsenjem nego svu našu prirodu ljudsku podiže iz smrti. Jedino ako mi odbijemo taj dar, neće on imati ploda za nas. Uvek treba da podsećamo na svete ličnosti i događaje, jer oni nisu samo spomen na daleku prošlost. Oni su u Crkvi, naročito u svetoj Liturgiji, naša savremenost, naša sadašnjost, ali i zalog naše budućnosti, i to večne budućnosti u Carstvu Božjem, poručio je Episkop bački.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here