ГАЛИЈАШЕВИЋ: Енгелово упозорење је тежак шамар сарајевској чаршији

Поделите:

Упозорење посланика из Луксембурга у Европском парламенту Франка Енгела да се ЕУ мора много више ангажовати у БиХ због вехабијских позиција, представља тежак шамар политици у БиХ која је „гурала под тепих“ вехабијску пријетњу, оцијенио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

„То је тежак шамар политици коју су креирали /лидер СДА Бакир/ Изетбеговић и сарајевска чаршија“, рекао је Галијашевић Срни.

Напомињући да је Спољно-политички одбор Европског парламента расправљао о вехабијској пријетњи из БиХ, Галијашевић је оцијенио да се и из Брисела види да је БиХ залутала и да се власт под управљањем Изетбеговића само колебала између пута према Саудијској Арабији или Турској.

„На те чињенице указао је и Енгел“, рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, у протекле четири године безбједносне агенције и СДА, на челу са Изетбеговићем, координирале су своје акције на прикривању терористичке пријетње, као и на склањању из медија и из рада безбједносних агенција вехабијске пријетње, која је сада очигледна и за Европу.

Он је рекао да се радило и на уклањању прича о паралелним џематима, на склањању информација о изворима терористичке пријетње и, практично, обмањивању Интерпола и Савјета безбједности УН о изворима терористичке пријетње и о лицама и организацијама.

„Дозволили смо да /министар безбједности БиХ/ Драган Мектић и /директор Обавјештајно-безбједносне агенције/ Осман Мехмедагић Осмица креирају регистар из кога су избацили хиљаде људи који представљају стварну терористичку и вехабијску пријетњу, а да се у тај регистар лица опасних по националну безбједност угурају књижевници, пјесници, бајкери из Србије и Русије“, навео је овај стручњак за безбједност.

Он сматра да је добра вијест да је власт промијењена и да је очигледно да се ЕУ радује новој политичкој констелацији и доласку енергичног Милорада Додика на чело Предсједништва БиХ.

„У наредном периоду онај ко жели да спаси БиХ мора је отргнути из вехабијских и неоосманских канџи, и из канџи /турског предсједника Реџепа Тајипа/ Ердогана и вехабијске Саудијске Арабије“, нагласио је Галијашевић.

Он је упозорио да ће то бити тежак посао и да подразумијева многе безбједносне ризике, јер су у БиХ посијане многе параобавјештајне, насилне структуре које и кроз невладин сектор и разна вехабијска насеља, паралелне џемате и Исламску заједницу изазивају нестабилност у ширем смислу.

„Сигурно је да ће у наредном периоду морати да се води истрага ко је у ову земљу `нагурао` лажне мигранте, поражене војнике, припаднике Ал каиде, `Исламске државе`, ко је дозволио да се праве насеља затвореног типа у које може да буде смјештено готово 40.000 људи, које је дозволио да се формира вехабијски покрет који данас броји готово 100.000 људи, које је дозволио да се из регистра избаце они који стварно представљају безбједносну пријетњу, а таквих је у БиХ најмање 6.200“, рекао је Галијашевић.

Посланик из Луксембурга у Европском парламенту Франк Енгел упозорио је да се у БиХ мора много више и дубље ангажовати због вехабијских позиција.

„Морам вас подсјетити и опоменути, неколико десетина километара од границе ЕУ, ми у тој земљи имамо вехабијске позиције. Немојте заборавити да је БиХ земља у којој имамо изражено присуство и утицај Саудијске Арабије и Турске“, рекао је Енгел током расправе у Спољно-политичком одбору Европског парламента.

РТРС, Срна
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here