Categories: Инфо

Па стварно немају срама! Црна Гора укинула српски језик и ћирилицу!

Поделите:

Ћирилично писмо и српски језик елиминисани су из званичне употребе, чиме је прекршен Устав Црне Горе који гарантује равноправност ћирилице и латинице, оцењено је на округом столу о теми „Национална самосвест и ћирилица“ који је одржан у Никшићу.
Округли сто, који су организовали Црногорско–руски културни центар, Институт за српску културу и Епархија будимљанско-никшићка, резултираће, како је најављено, доношењем декларације и захтевима за заштиту Уставом загарантованог статуса српског језика и ћирилице, која ће бити упућена институцијама у Црној Гори.

Његово преосвештенство епископ будимљанско–никшићки Јоаникије истакао је да је ћирилично писмо веза са духовном и културном традицијом по којој се један народ препознаје и разуме друге културе и дарове других народа.

„Кроз наше ћирилично писмо наслоњени смо на велику јелинску културу и писменост, јер је ћирилица настала из старог грчког писма уз узимање елемената из других култура. Црна Гора је сва саздана на ћириличној традицији“, рекао је владика Јоаникије.

Он је напоменуо да се не тражи избацивање латинице, али да морају бити равноправно заступљена оба писма, како гарантује и Устав Црне Горе.

Србија Данас

Поделите:
видовдаН

Recent Posts

МИСЛАВ ХОРВАТ: Хрватски краљеви – укради неколико српских владара, па све то помјешај са неколико измишљених хрватских краљева

[[{"value":" МИСЛАВ ХОРВАТ: Хрватски краљеви – укради неколико српских владара, па све то помјешај са…

1 седмица ago

СРПСКИ ВЛАДАРИ СРЕДЊЕВЈЕКОВНЕ БОСНЕ

[[{"value":"СРПСКИ ВЛАДАРИ СРЕДЊЕВЈЕКОВНЕ БОСНЕ (ЗАШТО НАШИ ИСТОРИЧАРИ ЋУТЕ, ДОК НАМ БИВША БРАЋА КРАДУ ИСТОРИЈСКО И…

1 седмица ago

Добросављевић пренео честитке Андрије Мандића Панаотовићу; Најављена посета новог амбасадора Црне Горе КЦНС

[[{"value":"Политички консултант и дугогодишњи сарадник председника Нове српске демократије и председника скупштине Црне Горе Андрије…

1 седмица ago

НАЈСТАРИЈИ ЧЕШКИ ДОКУМЕНТ: Помињање Срба од времена Вавилона

[[{"value":" НАЈСТАРИЈИ ЧЕШКИ ДОКУМЕНТ: Помињање Срба од времена Вавилона Далимилова хроника (Kronika tak řečeného Dalimila) је…

1 седмица ago

Мировни покрет је гласнији од позива на рат

[[{"value":"Антиратни позиви се све више чују широм света, укључујући захтев да се прекине испоруке оружја…

1 седмица ago

Десктоп vs. лаптоп: Избор између снаге и мобилности

Избор између десктоп и лаптоп рачунара често представља праву дилему у савременом друштву. Док лаптопови…

1 седмица ago